PREDSTAVLJATI SVOJU ZEMLJU JE VELIKA ODGOVORNOST: Aktuelna Miss Srbije Anja Radić o pripremama svojih "naslednica" za predstojeći izbor

Foto: Nenad Matović

Priblližavamo se finalu izbora za "Miss Serbia", koji će se održati 19. juna u Beogradu, na Trgu Republike, zato smo izdvojili vreme da razgovaramo o njihovim pripremama sa aktuelnom Miss Srbije, Anjom Radić. Koji je bio njen glavni motiv da se bavi ovom karijerom, da li se u izboru misica gleda samo lepota, koliko su pripreme za Miss Srbije izazovne i gde vidi sebe za par godina su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali.

Koji je bio vaš glavni motiv da počnete da se bavite ovim poslom?

- Prvi motiv mi je bio obrazovanje. Svaka finalistkinja dobija stipendiju za kompletnu školarinu, tako sam upisala projektni menadžment. Drugi motiv mi je bio da svoj humanitarni projekat dovedem na još veći nivo, u čemu sam i uspela. U pitanju je projekat "Lepota svuda oko nas" čiji je cilj prevencija vršnjačkog nasilja. Uz veliku podršku i pomoć Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić-Dejanović obilazila sam škole po celoj Srbiji i držala predavanja i radionice koje sam sama osmislila. Zaista mislim da smo uradili jedan neverovatan posao. Naravno, planiram da nastavim time da se bavim i nakon svog mandata.

Koje kvalitete mora da poseduje jedna devojka kako bi postala Miss Srbije?

- Devojke imaju predrasude i misle da je dovoljno biti samo lep kako bi se prijavile, ali to je ustvari potpuno drugačije. Devojka mora imati, kao i svako od nas, tu želju i ambiciju da uči. Važno je da su obrazovane, da konstantno rade na sebi, na svim poljima, i pod time ne mislim samo na fakultetsko obrazovanje. To je ono što je glavni uslov kako bi ušle u ovaj svet.

Koliko je izazovno pripremati se za ovakvu vrstu takmičenja?

- Veoma je izazovno. Ja sam se prijavila prvi put sa 18 godina, takmičila sam se i ušla sam u top 20. Tada nisam pobedila i bila sam jako razočarana. Nakon manje od godinu dana shvatila sam koliko me je bog pogledao što nisam pobedila, jer zaista ne bih bila spremna u tom momentu na tako nešto. Znala sam da je teško, ali baš do te mere, nisam ni mogla da pretpostavim. Sve ima svoju dobru i lošu stranu, ali predstavljati svoju zemlju na bilo koji način, bilo to u svetu lepote, sporta, u čemu god, je velika odgovornost i to govori samo za sebe.

Šta je ostavilo najveći utisak na vas na Miss World takmičenju?

- Po ugledu na moj projekat, počeću sa lepim utiskom. Druženja sa devojkama su nešto što ću zauvek pamtiti. Možda zvuči kliše, ali je zaista tako. U kontaktu sam sa devojkama i dan danas. Imala sam posete od Miss Nemačke kada je došla u Srbiju, kao i Miss Crne Gore. To su devojke iz celog sveta i sve smo veoma različite, ali opet imamo mnogo sličnosti kao uspešne, lepe i mlade devojke. Kao takve prosto ne možemo da se ne slažemo. Drugi, možda i negativan utisak, jesto to što nisam znala koliko će izazovan biti tempo koji se očekuje od nas. Mislila sam da je izbor za Miss Srbije težak jer su to ipak pripreme za svetsko takmičenje, ali kada odete na Miss World otkrijete da je tamo još teže. Od vas se očekuje maksimum, non-stop. Izuzetno malo spavate, a sa druge strane morate stalno izgledati fenomenalno uprkos svemu. Očekuju da ste uvek nasmejani i da vam mozak radi 100% i da u svakom momentu znate kad i šta treba da kažete i uradite.

Foto: Nenad Matović

Da li biste nam rekli nešto o svom humanitarnom projektu koji ste prezentovali tokom istog takmičenja?

- Tokom osnovne i srednje škole doživela sam to da na svojoj koži osetim vršnjačko nasilje i oduvek sam htela da dam svoj doprinos tom problemu. Tek kada sam upisala fakultet bila sam spremna da pričam o tome i da zapravo uradim nešto povodom toga. Osmislila sam predavanja i radionice kako bi omogućila, ne samo prevenciju vršnjačkog nasilja, već i podršku deci koja su se već susrela sa nasiljem. Za sam projekat je mnogo značilo to što sam tu bila kao pobednica Miss Srbije, ali naravno i pomoć Miss Serbia organizacije i Ministarstva prosvete. Na tim radionicama bih sa decom od 7 i 15 godine razgovarala na različite, lepe i pozitivne teme. Nisam im pričala o nasilju i kaznama, već smo pričali o stvarima koje bi u njima probudile one najvažnije vrednosti kao što je empatija. Na primer, da je važno da pomognu svome drugaru, da kada vide staru baku ili deku da im ustanu ili da im pomognu da pređu ulicu. Taj projekat je moja ideja bila i pre nego što sam postala Miss Srbije. U jeku svog vršnjačkog nasilja i tragedija koje su se dogodile u zadnjih par godina, dobila sam još veći podsticaj da aktivno radim na tome da se takve stvari sprečavaju.

Gde vidite sebe u narednih nekoliko godina?

- Nikad ne znam kuda će put da me nanese, uvek to bude potpuno drugačije nego što sam ja zamišljala. Za mene su od malena postojale dve velike ljubavi. Prva je bila, prvenstveno zbog mog oca, prema glumi i režiji. Kada završim fakultet planiram da upišem i glumu jer želim da se obrazujem i u tom polju. Druga velika ljubav je novinarstvo i mislim da tu veliku zaslugu ima Vesna Da Vinča jer je ona dosta uticala na mene u zadnjih par godina. Po završetku mandata ću definitivno nastaviti u tom pravcu. Tokom svog mandata, pored glume, takođe sam i vodila polufinalna takmičenja za Miss Srbije, gde sam takođe i pravila scenarije, tako da sam se na neki način pripremala i za novinarstvo koje me veoma zanima. Imala sam čast da radim kao glavni PR menadžer u Novak Đoković centru, a zaista ne postoji nijedan PR koji ne bi voleo da radi sa Novakom. Naravno, ne mogu ni da izostavim i saradnju sa Zepter-om koja i dalje traje. Ja sam njihov svetski ambasador u preko 65 zemalja.

U kojoj seriji ste imali priliku da glumite?

- Igrala sam u seriji "Zakopane tajne" na televiziji "Pink". To mi je jedan nezaboravan period života jer sam upoznala neverovatne ljude sa kojima sam danas u svakodnevnom kontaktu. Kao i na Miss World takmičenju, tako i ovde, stekla sam brojne prijatelje. To su naši veliki glumci. Pokazala sam se fenomenalno u svojoj ulozi i to je sve zahvaljujući savetima koje sam dobijala od njih tokom snimanja serije.

Autor: Mijat Kontić
Foto: Nenad Matović

Anja Radićizbor za miss srbijemiss srbijetop_slider