Balaton i Festival lavande u "mađarskoj Provansi"

Ukoliko ovog leta želite da se pripremite za more ili pak da se odmorite od morskih avantura, predlažemo vam da posetite Balaton, najveće jezero Centralne Evrope. Bilo da volite jedrenje, veslanje, biciklizam, plivanje, obilaske prirodnih lepota ili kulturno-istorijskih spomenika, festivale, branje lavande ili uživanje na plaži, Balaton će ne samo ispuniti, nego i nadmašiti vaša očekivanja.

Foto: Visithungary

Balaton ili "mađarsko more", površine oko 600 km2, već je idealne temperature za kupanje. Plivanje, golf, vođene ture jedrenja ili veslanja... na vama je da izaberete, a vrlo razvijena hotelska ponuda će vam omogućiti da lako nađete smeštaj. Najbolje ćete upoznati Balaton na biciklu, jer je, zahvaljujući projektu BalatonBike365, jezero okruženo uređenim biciklističkim stazama dužine 1000 kilometara. Na raspolaganju vam je 70 tematskih tura i 30 odmorišta, a mobilna aplikacija sa navigacionim sistemom i sajt sa planerima ruta će vam pomoći da dobro isplanirate svoj dan na dva točka.

Foto: Visithungary

A jeste li znali da se na Balatonu nalazi "mađarska Provansa", u kojoj se od 21. do 30. juna u održava Festival lavande? U pitanju je gradić Tihanj, smešten na istoimenom poluostrvu, sa nepreglednim stogodišnjim poljima lavande koja ima veći sadržaj eteričnog ulja od svog francuskog pretka. Tokom devet junskih dana posetioci festivala će moći da učestvuju u berbi lavande, priključe se edukativnim radionicama ili vođenim turama, posete market rukotvorina i uživaju u pratećem kulturnom programu. Kulinarska ponuda grada tih dana takođe slavi ovaj čudesni cvet nudeći poslastice, džemove, koktele, piva i ukusne đakonije od lavande. A ako želite da probate kafu sa lavandom, zaputite se do Benediktinske opatije (manastira) odakle se pogled na Balaton pruža kao na dlanu. Ovu monumentalnu opatiju osnovao je mađarski kralj Andraš I 1055. godine, a njena osnivačka povelja je najstariji mađarski dokument sačuvan u originalu.

Foto: Visithungary
Foto: Visithungary

Ukoliko želite da se okupate u termalnoj lekovitoj vodi, ne brinite, u okolini Balatona se nalazi Heviz, najveće biološki aktivno, prirodno, termalno jezero na svetu, u kome je sezona kupanja otvorena 365 dana godišnje. Lekovita voda ovog jezera, čudesna okolina i brojni banjski kompleksi privuku godišnje i više od milion gostiju u gradić Heviz. Nemojte propustiti ni obližnju pećinu Tapolca sa jezerom u kome možete veslati. A za vodene avanture, zaputite se u obližnji Zalakaroš i zaronite u brojne spoljašnje i unutrašnje bazene sa lekovitom vodom ili provedite divan dan na obližnjem jezeru.

Foto: Visithungary
Foto: Visithungary

Vreme je da nahranite i svoju dušu. Posetite Kiš Balaton ili Mali Balaton, jedinstveni eko-sistem u kom možete videti mnoge zaštićene vrste ptica, prošetajte čuvenim šetalištem Balatonfireda, na kome je tradiciju sadnje drveća započeo Rabindranat Tagore, istražite dvorac Feštetić i njegov čudesni park ili obiđite dvorac Šimeg - najočuvaniji dvorac u Mađarskoj u kome će vam dvorske igre i konjičke predstave dočarati život u zamku s kraja 13. veka.

Foto: Visithungary
Foto: Visithungary

Aktivni odmor, čudesna priroda, kulturno-istorijski spomenici, jedinstvena vina regije, uživanje na plaži, selfi među poljima lavande... sve vas to čeka na Balatonu ovog leta.

Foto: Visithungary
Foto: Visithungary

Izvor: www.visithungary.com/sr
Foto: www.visithungary.com/sr

balatonFestival lavandemađarskamađarska provansaTihanjtop_slider