ĐER: Neodoljivo remek-delo barokne arhitekture

Dugi letnji dani i prijatne noći pozivaju na putovanja, a mi vam predlažemo pitoreskni barokni gradić, smešten na ušću reka Mošoni-Dunav, Raba i Rabca, na pola puta između Budimpešte i Beča. Vodimo vas u Đer.

U živopisnom centru grada dočekuju vas zgrade koje su gotovo sve do jedne spomenici kulture, sa fasadama u baroknom i ranom klasicističkom stilu, poput muzeja umetnosti, muzej apotekarstva i čuvene palate Esterhazi. Sve je ovde u znaku baroka, a Barokno venčanje i Barokni bal, koji se organizuju tokom leta, uz kostimirane parade, barokne plesove i operske izvedbe, odvešće vas daleko u prošlost.

Foto: Visithungary

U 16. i 17. veku, Đer se nalazio na granici između Zapada i Istoka i danas je ponosni čuvar hiljadugodišnje tradicije hrišćanstva u Mađarskoj, o čemu svedoče brojni sakralni spomenici. Bazilika i Biskupska palata na Kaptalan-brdu su karakteristični simboli hrišćanstva Zapadne Mađarske, a Katedrala Velike Gospe čuva jednu od najznačajnijih relikvija – pozlaćenu hermu Svetog Ladislava sa lobanjom kralja-viteza.

Foto: Visithungary

Srbi su ovde živeli još u 11. veku, pa ne čudi činjenica da možete obići pravoslavnu Crkvu Prenosa moštiju svetog Nikole, s kraja 18. Veka, izgrađenu u stilu poznog baroka. Nezaobilazna je i obližnja benediktinska opatija u Panonhalmi, deo Uneskove svetske baštine. Manastir osnovan 996. godine, star je koliko i mađarska država, a milenijumsku istoriju zemlje dobro prikazuju građevine koje odražavaju arhitektonske stilove različitih epoha. U opatiji živi zajednica od 40 benediktinskih monaha, koji služe liturgiju, vode internat i izdavačku kuću, održavaju biblioteku sa 400.000 knjiga, organizuju koncerte, a imaju i sopstvenu vinariju i arboretum. U opatijskoj vinariji možete degustirati nagrađivana monaška vina, u poslastičarnici kolače sa lekovitim biljem, a u vrelim danima dobro će vam doći i njihovo domaće pivo.

Foto: Visithungary

Ako uživate u prirodi, morate posetiti i Sigetkez, jedan od najvećih prirodnih rezervata u Mađarskoj. Vodeni putevi dugi više stotina kilometara, uzbudljive biciklističke staze, močvare i gajevi, dabrovi, male i velike čaplje i divlje patke, sve vas to očekuje na 365 km2. Možete iznajmiti bicikl, kanu, kajak ili poći na organizovanu turu sa vodičem i uživati u savršenom danu u prirodi.

Foto: Visithungary
Foto: Visithungary

Okolina Đera, jednako je uzbudljiva. Zaputite se oko 100 km na zapad i obiđite Šopron, isprobajte vožnju biciklom oko jezera Ferte, koje je deo Uneskove svetske baštine, posetite kamenolom Fertorakoš ili najveći rezervat ptica u Srednjoj Evropi!

Foto: Visithungary

Veliki i renovirani akva-park Raba Quelle u Đeru, jedinstvena kombinacija banje, plaže, bazena i velikih tobogana, idealan je za ljubitelje vodenih atrakcija.

Foto: Visithungary

Ako vodite računa o svom zdravlju, bilo da su vam potrebni medicinski tretmani ili samo prevencija, na samo 80 kilometara od Đera nalaze se dve međunarodno poznate lekovite banje.

Foto: Visithungary

Banja Bikfurdo (Bükfürdő) leži na izvorima izrazito lekovite vode jedinstvenog sastava u svetu, ali kao drugi po veličini spa centar u Mađarskoj sa parkom od 14 hektara, 34 bazena i više od 5.000 kvadratnih metara vodenih sadržaja, garantuje uživanje za sve generacije.

Foto: Visithungary

Nedaleko je i banja Šarvar sa dva izvora lekovite termalne vode različitog sastava koje će osnažiti vaše telo i okrepiti vašu dušu.

Izvor: www.visithungary.com/sr
Foto: www.visithungary.com/sr

banjaBikfurdoĐermađarskaSigetkeztop_slider