METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Srbiju čeka leto toplije od proseka i s više toplotnih talasa

Toplotni talas pogodio je celu Evropu, a nije zaobišao ni Srbiju. Temperature će do subote biti i do 40 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na izražen toplotni talas koji će trajati sedam dana. U toku leta, Srbiju očekuje još ovakvih toplotnih talasa, a temperature će biti više nego prošle godine, rekao je za N1 meteorolog Đorđe Đurić.

- Očekuju nas tropske noći, a to znači da se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni Celzijusa. Povećana je i vlažnost vazduha. Ovaj toplotni talas če trajati najmanje 5 dana. Ovo je drugi toplotni talas ove godine i izraženiji je od prethodnog, a temperature će biti iznad 35 stepeni, a lokalno ponegde i do 40 - rekao je u emisiji Newsnight Đurić, meteorolog na sajtu Telegrafa.

On je istakao i da će do vikenda biti vedro, što znači da će UV zračenje biti visoko.

- Tokom vikenda biće malo izolovana atmosfera, pa je moguća pojava kiše sa grmljavinom. Ne treba koristiti termin superćelijska oluja, on je malo zloupotrebljen u medijima, i za sada nema informacija da će superćelijskih oluja biti u narednom periodu. Reč je o olujama koje se mogu najaviti nekoliko dana ranije, a tačno dva sata ranije se može znati mesto gde će se pojaviti - istakao je meteorolog.

Đurić je naveo i da ljudi ne treba da se plaše superćelijskih oluja, već zapravo samo treba da se sklone od kiše i grada.

- Nalazimo se u delu godine kada je grad uobičajena pojava i on se vezuje za te grmljavinske nepogode. Temperature su konstantno iznad proseka, i u narednom periodu će ostati tako. Za ovo doba godine, prosečne temperature su od 25 do 29 stepeni Celzijusa, a to znači da je već sada 10 stepeni toplije. U Srbiji će preko leta biti više ovakvih toplotnih talasa kao sada, trajaće oko pet dana, i leto će biti toplije od proseka - naveo je meteorolog.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

beogradletotoplotni talas