Knjiga "Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja", autorke Nataše Nedeljkov predstavljena u Novom Sadu (FOTO)

U galerijskom prostoru novosadske izdavačke kuće "Prometej", 24. juna 2024. godine, predstavljena je knjiga "Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja". Autorka knjige je master istoričarka Nataša Nedeljkov, a izdavači su Prometej i Arhiv Vojvodine. Promociju je pratila i prigodna istorijska izložba, koju je osmislila autorka. Pomenuta istorijska izložba je imala svrhu da čitaocu približi samu tematiku knjige.

Prisutne je pozdravio glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Prometej" gospodin Zoran Kolundžija. U svom izlaganju, gospodin Kolundžija, osvrnuo se na proces dolaska rukopisa gospođice Nedeljkov u Prometej do same publikacije istog. Isto tako, ukazao je na važnost podrške i afirmacije mladih naučnika koje iznedrila katedra za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Nataša je na početku izlaganja navela razloge zbog kojih se odlučila na istorijska istraživanja o Dubrovniku. Bila je zadivljena, kako navodi, time što je iz krša iznikao impozantan grad koji je u svojoj istoriji veoma retko bio pod tuđinskom vlašću. Te da su Dubrovčani, u ono vreme, bili veoma otvorenih vidika i spremni da iskoriste sve resurse koji su im od Boga dati. Još je dodala, da su Dubrovčani trgovačke veštine izučili u najvećoj trgovačkoj sili tog vremena Mletačkoj Republici (Venecija).

Poseban fokus u izlaganju bio je na poveljama koje su srpski i bosanski vladari darovali dubrovačkim trgovcima.

- Povelje srpskih i bosanskih vladara bile su ulaznica dubrovačkim trgovcima na Balkan, a u isto vreme, balkanskom području prozor u razvijeni svet. One su vrlo važna polazna tačka za privredni, ekonomski i kulturni razvoj Balkana - navodi Nataša.

U nastavku svog izlaganja, Nataša je istakla da su Dubrovčani na tlu Srbije i Bosne osnivali svoje kolonije, u kojima su imali potpunu autonomiju. Te i da su u njima razvili, ne samo trgovačke lance nego i rudarstvo, mnoge zanate kao što su: zlatari, kožuhari, voskari, tkači, itd.

Nakon izlaganja autorke, posetioci su mogli da pogledaju istorijsku izložbu. Izložba je postavljena u galeriji izdavačke kuće "Prometej" u Ulici Svetozara Miletića 16 u Novom Sadu, te će posetioci moći da je obiđu do 24. avgusta 2024. godine, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Knjiga "Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja"Nataša Nedeljkovprometejzoran kolundžija