"DOPUTOVALA" IZ REGIONA I UŠLA U VLADU: Korona se vratila, mnogi se žale na respiratorne probleme

U Srbiji ponovo korona. Ovoga puta ušla je i u Vladu. Zarazili su se premijer i ministar saobraćaja. Posle tih vesti, mnogi koji ovih dana imaju respiratorne tegobe, pitali se se gde i da li se na koronu uopšte testira. Iz Batuta objašnjavaju da o tome odlučuje ordinirajući lekar.

Nisu nas „pogodile“ samo temperature 40 u plusu. Ponovo nas je „pogodila“ i korona. Doputovala iz regiona i Evrope.

- Nije na velika vrata ušla baš, ali ono što nam se desilo pre skoro pet godina to je bio zemljotres i sada su još potresi - kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Te potrese ovoga puta osetili su i oni koji sede u Nemanjinoj 11. Iako su u Skupštini sedeli razdvojeno, u manastiru Žiča tik jedan do drugog.

Nisu se razdavajali Miloš Vučević i Goran Vesić ni ispred ikona. Prvo je ljubi premijer, potom ministar. Nakon toga, stiže vest da je koronu dobio predsednik Vlade, a ubrzo i član njegovog tima zadužen za infrastrukturu.

- Pokazalo se da smo u tom pogledu svi ravnopravni - navodi Zoran Radovanović.

Nismo izgleda ravnopravni pred nadležnim institucijama, čak i kada ih pitamo za koronu.

Na pitanja N1 ne odgovaraju iz „Batuta“, ali ni iz Ministartsva zdravlja. U posebnom saopštenju „Batut“ navodi da je tokom prošle nedelje testirano 1207 osoba, od kojih je 306 pozitivno i da se očekuje porast zaraženih.

- Testiranje se sprovodi na osnovu indikacija koje postavlja ordinirajući lekar. Svim osobama sa simptoma i znacima infekcije organa za disanje se preporučuje mirovanje u kućnim uslovima tokom prvih dana bolesti (do prestanka tegoba), uzimanje lekova za snižavanje temperature po potrebi, unos dovoljnih količina tečnosti i ishrane bogate svežim namirnicama, kao i izbegavanje bliskog kontakta sa drugim osetljivim osobama u domaćinstvu - saopštio je „Batut“.

Koliko traju simptomi, šta je sa izolacijom i ima li dovoljno testova, nadležni ne navode. Ali, ako se poslužimo primerom premijera Miloša Vučevića, mirovanje izlgeda traje kratko. On već sutra prisustvuje obeležavanju Dana despota Stefana Lazarevića u manastiru Manasija.

Partiće ga ministri za rad i kulturu, ali ne i Goran Vesić.

- Mi nemamo razloga sada toliko da se plašimo, jer vukanska i one kasnije varijante su obično vodile težoj kliničkoj slici - poručuje Zoran Radovanović.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

koronakoronavirus