ANKA JE CENTAR NAŠEG SVETA: Nevena Božović iskreno o privatnom životu, suprugu i odrastanju ćerkice

Od kada se prvi put pojavila na javnoj sceni 2007. godine, Nevena Božović je osvojila srca publike na Dečjoj pesmi Evrovizije. Sa samo 16 godina upisala Muzičku akademiju, takmičila se u "Prvom glasu Srbije" i tri puta otišla na Evroviziju. U međuvremenu je pronašla ljubav svog života i zasnovala porodicu.

Nevena je svih ovih godina uspela da ostane dosledna svom muzičkom pravcu i sačuva imidž koji je godinama gradila. A sada je konačno stigao i njen prvi album "Ogledalo".

Nakon mnogo godina u muzici konačno ste objavili svoj debi album "Ogledalo". Zbog čega smo morali da čekamo na njega više od 10 godina?

- Do sada sam snimila 26 pesama (singlova), ne računajući pesme s početka karijere ili dečju muziku koju sam tada stvarala, onda bi to bilo više od 30. S vremenom sam tragala za pravom ekipom s kojom želim da radim, održavajući kontinuitet u snimanju nove muzike, tako da je nastalo dosta pesama. Krajem prošle godine sam uz konsultaciju s producentom s kojim radim već sedam godina odlučila da napravim "Ogledalo" kao rekapitulaciju mog rada prethodnih 10 godina. Tu će se naći i neke bonus pesme koje se i dalje emituju i srećna sam zbog toga. Nastavljamo dalje, već radimo na novim pesmama, tako da nas očekuju i nova izdanja.

Kako ste napravili izbor 14 numera?

- Nisam želela da bude više od 14 pesama, bilo bi zaista previše, tako da sam odabrala stilski slične numere i one koje se emituju na radio-stanicama širom Balkana. Tu se nalazi i moja poslednja pesma "Laž", koju sam predstavila, duet s meni dragim kolegom Borisom Režakom.

Kako vam se dopada muzika koja je danas u trendu?

- Ne mogu da kažem da je slušam, ali pratim šta moje kolege rade. Uvek odreagujem na zanimljivu, dobru pesmu, bez obzira na žanr, ali ono što je trenutno mejnstrim na Balkanu nije moja "šoljica čaja".

Plivate dobro u raznim žanrovima muzike. Da li razmišljate o albumu obrada narodnih ili pop pesama? Ima li šanse da čujemo na jednom mestu sve pesme koje ste snimili za seriju "Folk"?

- Razmišljala sam o tome i sigurno ću to uraditi u nekom trenutku, kad napravim izbor izvornih pesama koje najviše volim, kosovskih iz mog kraja, ali i šire. Tu ima divne muzike koja zaslužuje da dobije nove reinterpretacije.

Bili ste triput na Evroviziji. Da li ćete se prijaviti opet, makar kao autor?

- Evrovizija, uvek. To je divno iskustvo za ceo život, ali i privilegija da predstavljaš svoju zemlju. Ako se bude desila pesma u koju verujem, sigurno ću se ponovo prijaviti.

Neki su vam predviđali sjajnu karijeru u operi. Zašto niste odabrali taj put?

- Nisam imala interesovanja kad je opera u pitanju. Bila sam posvećena instrumentu, klaviru, zatim sam poželela da naučim dosta toga o kompoziciji i teoriji, koja će mi doneti sigurnost i znanje da u nekom trenutku svoje karijere sama stvaram svoju muziku. Diplomirala sam i završila specijalističke studije u oblasti solfeđa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Rođeni ste u Kosovskoj Mitrovici. Kako pamtite detinjstvo? Koliko ste se razlikovali od svoje generacije?

- Odrastanje na Kosovu i Metohiji se sigurno razlikuje od odrastanja u nekom drugom delu Srbije. Upravo okolnosti koje su nas zadesile, ne samo sada već svakoga dana tokom odrastanja, učinile su da smo možda moja generacija i ja odrasli pre vremena, ali smo i naučili da cenimo neke stvari, da volimo svoj rodni grad, svoj narod i da budemo izuzetno vezani jedni za druge. To je dragoceno, time se ponosim, kao i svojim gradom i sugrađanima, koji su mi pružili ljubav i toplinu koja nema cenu.

Kako biste ocenili ovaj period svog života? Jeste li zadovoljni postignutim? Napunili ste tek 30.

- Na privatnom planu sam srećna i ostvarena, a na poslovnom smatram da mogu još mnogo toga da uradim. Verujem u posvećenost i kontinuitet i da tek onda prave stvari u umetnosti mogu doći.

Kakvim načinom života živite kad ne radite? Običnim, normalnim, ili tu postoji neka ekskluzivnost?

- Nema ekskluzive. Volim da sam aktivna, da svakoga dana na neki način radim na sebi. Da li je to muzika, snimanje, stvaranje nečeg novog, čitanje knjige i istraživanje nečega što me zanima ili dan za sport, manje je važno, bitno mi je da pametno utrošim slobodno vreme. Takav je i moj suprug, tako da stalno jedno drugome dajemo ideje.

U čemu nalazite sreću?

- U porodici. Kad su svi dobro, ja sam onda sposobna da normalno funkcionišem.

Suprug vam je iz Crne Gore. Da li ste se navikli na njihov način života?

- Moja porodica i ja živimo u Beogradu. Dosta vremena provodimo u Budvi, budući da je to grad mog supruga, pogotovo kad je letnji period u pitanju.

Šta je u vašem životu promenila uloga majke? Imate preslatku ćerkicu...

- Kad postanete majka, u istom trenutku sve se promeni - pogled na svet, na život i sve ostalo. Mom suprugu i meni naša ćerka je naš centar sveta. Mogu reći da mnogo lakše plivam u mnogim stvarima, u poslu, u aktivnostima koje me ispunjavaju. Dete vam da veliku motivaciju i vetar u leđa da vi možete sve.

Imate li nekih neostvarenih želja?

- U poslu imam mnogo želja, snova, kako god ih nazvala, oni me inspirišu da radim. Mnogo sam maštala, od svoje pete godine sam zamišljala da će moj grad nekad čuti neku moju pesmu i da ću imati taj neki moj spot, da neću morati da zamišljam da je pesma od Selin Dion ili grupe Magazin moja, ha, ha...

Šta kažete kad se pogledate u ogledalo?

- Mnogo mi je važno da u svakom trenutku svog života sebe mogu dostojanstveno da pogledam u ogledalu, da sam iskrena prema sebi pre svega, a onda i prema drugima. Mogu reći da u tome leži spokoj i mir i da ste onda zadovoljni sobom u potpunosti. Moj odraz mi se dopada, sviđao mi se pre 10 godina, sviđa mi se i sada. Primećujem godine, iskustvo, veliki rad na sebi i principe koji su me uvek vodili, a koji se ni danas ne menjaju.

Izvor: Kurir.rs
Foto: nevenabozovicofficial/Instagram

nevena božovićtop_slider