TASTE OF PLANET: Predstavljene nacionalne kuhinje Južne Koreje i Kipra

Na platou ispred TC “Promenada” u toku je Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, od 24.10. do 03.11.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications Publishing uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i TC Promenada.

Tokom 11 festivalskih dana, imaćemo čast da ugostimo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinju kao i bogat kulturno-umetnički program.

U petak 25. 10 predstavljene su dve nacionalne kuhinje i bogat kulturno umetnički program. Posetioci su najpre uživali u ukusima specijaliteta koje su pripremili kuvari ambasade Republike Koreje.

Ovom prilikom posetiocima se obratio Li Đang Vu, otpravnik poslova ambasade koji je pozdravio posetioce i predstavio bogat program koji je ambasada pripremila za svoj nastup na ovogodišnjem festivalu.

Najpre su program upriličile devojke iz plesnog kluba Cactus Dance Crew, koje su se predstavile sjajnim K- pop nastupom. Kao i prethodnih godina, tokom programa je predstavljena i korejska borilačka veština Tekvondo u izvođenju polaznika kluba Olimp.

Korejska kuhinja koristi širok asortiman povrća, koje se obično služi nekuvano u salatama, kao i kuvano u različitim čorbama, prženim obrocima i drugim toplim jelima.Riba i školjke takođe predstavljaju ogroman deo Korejske kuhinje zbog okeana koji se graniče sa poluostrvom.Govedina je najcenjenija vrsta mesa, dok se piletina najčešće služi kao pečena ili dinstana sa povrćem ili u supama. Neke od ovih specijaliteta posetioci su imali priliku da degustiraju tokom današnjeg programa.

Galerija Južna Koreja:

Naredni termin bio je rezervisan za predstavljanje nacionalne kuhinje Kipra, te smo imali čast da ugostimo predstavnike ambasade koji su ovom prilikom pripremili izvanredne slane i slatke gurmanluke karakteristične za ovu mediteransku zemlju.

Posetioce je pozdravila gospođa Julija Sykopetrites, zamenica ambasadora Kipra koja je predstavila nacionalnu kuhinju svoje zemlje i istakla posebno zadovoljstvo što, ovom prilikom, posetioci imaju mogućnost da probaju najstarije vino koje se proizvodi u Evropi. Reč je o vinu Komandarija(Commandaria), koje se pravi više od 5.000 godina na ovom mediteranskom ostrvu i koje s pravom nosi naziv jednog od legendarnih vina u svetu.

Galerija Kipar:

Program festivala nastavlja se u subotu 26. oktobra od 15.00h kada će se posetiocima predstaviti nacionalna kuhinja Jermenije.

južna korejakiparnacionalne kuhinjeTaste of Planet