Iz Banje u Ljubostinju

Pobednik festivala "Vrnjačka banja 2008", po odluci novinarskog žirija, kao i dobitnik gran-prija u obliku česme, jednog od simbola ovog grada, je Ljubiša Stojanović Luis, s pesmom "Srce ničije". Ubedljivo pobedivši sa sjajnih 158 poena, kući se vratio i bogatiji za 3.000 evra.

- Nisam očekivao pobedu. Došao sam da učestvujem, jer inače volim festivale i druženje koje ovde vlada pre i posle. Možda se ne smejem, ali sam srećan zbog postignutog, a pare koje sam dobio podeliću s kompozitorom i tekstopiscem. Sa mnom je večeras nastupao i moj sin Marko, koji se takođe bavi muzikom i ima svoju grupu, tako da je u neku ruku ovo bio porodični nastup. Nadam se da će sledeće godine ovaj festival da se zove balkanski, umesto srpski – kratko nam je, nakon uručenja nagrade, rekao Luis. 


Nagrade, nagrade

Treće i poslednje veče festivala proteklo je mnogo mirnije i bez tenzija. Na festival se prijavilo preko 300 pevača, učestvovalo je samo 36 najboljih, a 18 je dobilo zaslužene nagrade. Drugo mesto na festivalu, 2.000 evra i zlatnik s likom cara Konstantina otišli su u ruke Tijane Dapčević, koja je pevala pesmu "Plamen stare ljubavi". Treće mesto i 1.000 evra pripali su debitantima iz Novog Sada "Highway", koji su se predstavili u rok fazonu. Nagradu Vrnjačke televizije dobila je Ena Popov, za najoriginalniji nastup nagrađen je pevač Bogos, najbolja kompozicija je "Veruj mi", koju je napisala Leontina Vukomanović, a otpevala Cakana. Najbolju mušku interpretaciju imao je Stevan Anđelković, a scenskim nastupom sve je zadivila Dunja Fleš. 

Hitom leta proglašena je Cakanina pesma "Veruj mi" i, verujte, njen suprug se potrudio da je iznenadi, pa ju je, osim što je doneo tri flaše šampanjca i nekoliko buketa cveća, posipao laticama crvenih ruža. Romantično, nema šta. U revijalnom delu nastupale su Zorana Pavić I članice grupe "Bjuti kvins", čiji su repertoar činile pesme "Magazina", ali i pobedničke pesme s prošlih Evrovizija. Nakon zvanične ceremonije, kada su se svetla i kamere ugasili, pojedini učesnici, novinari i organizatori uputili su se u restoran "Romantika, na večeru i pobednički parti.
 

Izlet u Ljubostinju

Kako bi animirali novinare i popunili nam slobodno vreme poslednjeg dana, domaćini su organiozovali obilazak manastira Ljubostinja, u dolini Ljubostinjske reke, 17 kilometara južno od Vrnjačke Banje. Posvećen je Uspenju Bogorodice, a zadužbina je kneginje Milice. Podignut je pre 1389. godine, a kneginja se posle Kosovske bitke tu i zamonašila. Prema legendi, manastir je osnovan na mestu gde je Milica prvi put videla Lazara, na dan Svetog Lazara, a prvobitno se tu nalazila kapela Svetog Stefana. 

U samoj crkvi su grobovi kneginje Milice i prve srpske pesnikinje, monahinje Jefimije. Tišinu besprekorno sređenog dvorišta prekidaju jedino zvuci crkvenih zvona, a velika masivna kapija kroz koju prolazimo nikoga nije ostavila ravnodušnim. Posle festivalske buke, ovo je bilo pravo uživanje i većina novinara u Banju se vratila s flašom domaćeg manastirskog vina. Kažu, valja se. 

Most ljubavi

Jedan od simbola Vrnjačke banje jeste Most ljubavi. Tu dolaze ljubavni parovi i na ogradu pričvršćuju katanac sa svojim imenima, a ključ bacaju u reku. Valjda da ih ljubav nikada ne napusti. 

Da nije katanaca, sigurno niko ne bi ni primetio ovaj most u centru Banje, koji je kao i svaki drugi, betonski, sa gvozdenom ogradom. Na svakih stotinak metara je po jedan. Svakog dana se na njemu zaustavi na 1.000 turista, a noću dolaze devojke i tu zaključavaju srca svojih momaka. Devojke iz ovih krajeva magiju upražnjavaju već stotinak godina. 

Priču o ovom mostu davno je čula i Desanka Maksimović i o tome napisala jednu od svojih najlepših pesama "Molitvu za ljubav". 

Jelena Antonijević