Luisov ciganski san

Samo tri dana nakon osvojenog gran-prija na Festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji, pevač Ljubiša Stojanović Luis promovisao je novi, 14. po redu album - “Ciganski san”. U potpuno opuštenom društvu, bez poznatih faca s estrade, promocija se pretvorila u pravi koncert, koji je trajao dva sata.

- Nagradu koju sam nedavno dobio u Vrnjačkoj Banji, moram priznati nisam očekivao, jer u naše festivale nikad nisam imao poverenja. Ovog puta glasao je novinarski žiri, i ispostavilo se da im se moja pesma najviše dopala. Hvala im na tome. Inače, volim da nastupam na etno festivalima svuda po svetu, a u revijalnom delu kao gost kod nas i u okruženju – kratko nam je rekao Luis, koji je nadimak dobio još kao klinac, po svom omiljenom pevaču Luisu Armstrongu.

Nastupio je u pratnji “Luis benda” i s peškirićem oko vrata, za koji kaže: "Ako ga vidite, to znači da ću dugo pevati". Pevao je i nove i stare hitove, a gosti u "Rodstar" kafeu nisu štedeli ni dlanove ni glas. Nakon naslovne numere "Ciganski san", niko nije sedeo. Đuskalo se uz džipsi muziku kao u noćnom klubu, iako je napolju bio dan. Doduše, tmuran i kišovit.

Po autentičnom etno zvuku, stilu odevanja i nadimku prepoznaju ga i stari i mladi, a on već 34 godine gradi karijeru i van granica naše zemlje. Pored etno stila, njegov zaštitni znak je i ciganska muzika koju, kako kaže, peva s uživanjem, jer sa sobom nosi duh najprilagodljivijeg naroda - Roma. Osvojio je mnogo nagrada, a najradije se seća "Grand prix special" koju je dobio na Festivalu univerzalne umetnosti u Italiji, gde su učestvovali slikari, pisci i muzičari iz 29 zemalja sveta, a od svih njih nagradu je poneo kući samo Luis.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić