Oprezno sa mobilnim telefonom

Studija rađena u Australiji je pokazala da čak četvrtina ljudi iskusi pravi napad panike (po svim fiziološkim parametrima) u prvom minutu kada pomisle da su izgubili svoj mobilni telefon.

Druge studije manjeg obima, rađene u EU, pokazuju da trećina tinejdžera nakon buđenja najpre uzme mobilni telefon u ruke, pre odlaska u toalet, doručka i drugih uobičajenih aktivnosti, prenosi sajt www.bol.rs.


Evo pet najčešćih zdravstvenih problema koje može izazvati intenzivna, neadekvatna upotreba mobilnih telefona.

1. Tendinitis

Tendinitis je zapaljenje tetiva praćeno bolom i otokom. Najčešće nastaje kao posledica ponavljanih pokreta, što se u slučaju mobilnih telefona svodi na intenzivno pisanje poruka ili igranje video igrica.

2. Carpal tunnel sindrom (sindrom tunela ručja)

Ponavljani pokreti u šaci i prstima mogu dovesti i do sindroma tunela ručja, tj. uklještenja središnjeg živca ruke (nervus medianuis). Ovaj sindrom karakterišu bol u šaci i podlaktici, kao i slabljenje mišića šake (pacijentima ispadaju predmeti iz ruke).

3. Miofascijalni sindrom

Miofascijalni sindrom je hronični mišićni bol, koji nastaje kao posledica akutnog istezanja, ali i zamora mišića usled dugotrajnih, ponavljanih pokreta. Bol se pojačava pri pokretima koji angažaju zahvaćeni mišić, a pregledom se mogu napipati stvrdnuti, bolni delovi mišića (triger tačke). Ovaj sindrom najčešće zahvata samo jedan mišić.

Najbolji način lečenja miofascijalnog sindroma je blokada (infiltracija) mišićne triger tačke i duboka masaža.

4. Glavobolja

U Norveškoj i Švedskoj rađena su opsežna istraživanja, kojima je obuhvaćeno oko 17.000 ispitanika, a traženi su odgovori na pitanja o povezanosti upotrebe mobilnog telefona i glavobolje, toplote oko uha i trnjenja u licu.

Samo jedan od navedenih simptoma imalo je 31 odsto, a više simptoma 13 odsto ispitanika. Najčešća je bila glavobolja. Javljala za vreme ili neposredno nakon razgovora i trajala je oko dva sata. Kod većine ispitanika glavobolja se javljala kada su razgovori trajali duže od 15 minuta.

5. Poremećaj sna

Osim glavobolje, elektromagnetno zračenje mobilnog telefona dokazano može dovesti i do nesanice. Ona se najčešće viđa kod tinejdžera i mlađih osoba, koje su sklone da preko telefona dugo razgovaraju u večernjim satima. Sa svoje strane, poremećaji sna vode do umora, dekocentracije i depresije.

.

mobilni telefonzdravlje