Festival Sedam veličanstvenih u Beogradu

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) - Tokom festivala, prema mišljenju selektora Tuea Stin Milera, biće prikazano sedam najboljih filmova koji su obeležili evropsku filmsku scenu 2011. godine.

Na ovogodišnjem festivalu "Sedam veličanstvenih" biće prikazani dokumentarni filmovi iz Velike Britanije, Portugala, Litvanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i Austrije.

Festival, koji će trajati do 29. januara, otvoriće film "Prorok" Gerija Tarna, film koji komentariše svet danas - sa materijalom snimljenim u Beogradu tokom njegovog prvog gostovanja na festivalu "Sedam veličanstvenih".

U okviru festivala, u sredu, biće prikazan i dokumentarni portugalski film "Žoze i Pilar" koji na moderan i dinamičan način prati nobelovca Žozea Saramaga i njegovu suprugu Pilar na brojnim putovanjima po svetu.

Litvanac Audrius Stonis na festivalu "Sedam veličanstvenih" u četvrtak će predstaviti publici film "Ramina" o legendarnom gruzijskom šampionu u tradicionalnom rvanju.

Film "Specijalni let" u režiji Fernanda Melgara biće prikazan u petak. Švajcarski "Specijalni let" je film o sudbini nepoželjnih azilanata koji razotkriva surovost iza privida humanosti jednog od najrazvijenijih evropskih državnih sistema.

Nemački dokumentarac "Kuvanje u procesu" o najpoznatijem i najekskluzivnijem restoranu u svetu, u Barseloni, biće prikazan u subotu, 28. januara.

Na festivalu "Sedam veličanstvenih" u nedelju će biti prikazan nemački dokumentarac "Život negde daleko" u režiji Marka Vajmilera.

Austrijski režiser Mihael Glavoger zatvoriće festival u nedelju, 29. januara, filmom "Sjaj kurvi".

filmfilmski festivalsedam veli?anstvenih