Travka za mušku plodnost

 - Muškarci koji pokušavaju da poprave svoju plodnost uskoro će dobiti pomoć iz pomalo neobičnog izvora - travke koja raste u istočnoj Africi i na Bliskom istoku.

Kad se lagano žvaće lišće trave po imenu kat stvara se osećaj blage euforije. Međutim, naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu, javlja Rojters, otkrili su da travka sadrži hemijsku supstancu koja pomaže sazrevanju spermatozoida i tako uspešno omogući oplodnju ženskog jajašca.

"Predviđamo razvoj proizvoda koji mogu uzimati samo muškarci ali i parovi koji imaju teškoća sa oplodnjom pa čak i parovi koji su odlučili da pokušaju da stvoire potomstvo i kod kojih nisu zabeleženi problemi sa oplodnjom" - saopštila je profesor Lin Frejzer na jednom skupu ginekologa i genetičara u Berlinu.

Ona je takođe dodala da se supstanca može koristiti kao "dodatak spermi" prilikom lečenja neplodnosti.

U toku istraživanja sperme čoveka i miševa, naučnici su ustanovili da sastojak vrlo sličan amfetaminu, koji pripada grupi hemijskih supstanci poznatih kao fenilpropanolamini (PPA), stimuliše i produžava proces sazrevanja spermatozoida.

"Ovi preliminarni podaci nagoveštavaju da PPA, u pravim dozama, može obezbediti novi prilaz u poboljšavanju prirodne plodnosti" - smatra profesorka Frejzer.

Druge supstance iz porodice PPA koje se nalaze u lišću biljke kat već se koriste u medikamentima i dietetskim proizvodima za mršavljenje i lečenje astme.

Profesorka Frejzer, koja je o svojim otkrićima već govorila na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju, tvrdi da su potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovili pravi efekti supstanci iz PPA na jajnike, spermu i testise pre nego što postanu medikamenti za lečenje nepolodnosti kod čoveka. 

BERLIN, 21. avgust 2008. (FoNet)