Dani evropske baštine u Baču

Po treći put će biti održana manifestacija Dani evropske baštine u Srbiji i centralna manifestacija za celu Srbiju biće u opštini Bač,13. i 14. septembra .

Tih dana će različitim kulturnim programima biti predstavljena ova opština kao jedna od potencijalnih turističkih destinacija. Dani evropske baštine okupljaju veliki broj posetilaca, kako iz opštine, tako i iz regije i ukazuju na kulturnu raznolikost koja je u ovom kraju veoma bogata.

U subotu 13. septembra biće održan svečani defile učesnika, a u 11.30 Ministar kulture, Nebojša Bradić će svečano, na platou ispred zgrade Skupštine opštine Bač otvoriti Dane evropske baštine. Petnaest minuta kasnije na pomenutom trgu biće otvorena i izložba „Dani evropske baštine u Baču“, a od 12 časova i izložba „Mi, oni, svi“ u kulturnom centru REKS, Galeriji KPC.

Posetioci će moći i da posete Etno pijacu na bačkoj Tvrđavi, na kojoj će biti predstavljen tradicionalna bačka kuhinja, stari zanati i običaji. Za najmlađe je predvidjen performans od 12.45 kada će se predstaviti Inspektor Blaža, kao i deca bačke opštine koja su učestvovala u više različitih projekata.

Od 13.30 Slobodan Trkulja će održati solo koncert.

Tokom ove manifestacije biće organizovana i poseta manastiru Bođani, kao i franjevačkom Samostanu. U 18.30 ispred ovog Samostana počeće i Međunarodni Festival horova, a potom i koncert duhovne muzike.
Tog dana za 21.30 predviđen je koncert „Nevernih beba“.

Drugog dana manifestacije, u nedelju biće održan etno sabor 08. na kome će se predstaviti folklorni ansambli iz Bača i okolina, ali i Mađarske, Rumunije i Hrvatske. Biće predstavljene i narodne nošnje.

Za kraj ovogodišnje manifestacije Dani kulturne baštine predvidjen je i vatromet, a od 22 sata koncert grupe „Apsolutno romantično“