Muamba je bio mrtav 78 minuta

Ovaj 23-godišnji vezni igrač Boltona srušio se u subotu tokom kup utakmice protiv Totenhema, pošto je doživeo srčani udar. On je prevezen u bolnicu, u kojoj se još nalazi na odeljenju intenzivne nege.

Lekari su 48 minuta pokušavali da ga povrate u život u subotu, pre nego što je došao u bolnicu. Od tada je trebalo još 30 minuta i 15 šokova defibrilatorom da bi srce igrača ponovo počelo da kuca.

"Radili su na njemu, a srce nije imalo puls. To je 78 minuta bez otkucaja srca i njegovog disanja. U suštini, on je bio mrtav tokom tog vremena... Tokom celog procesa reanimacije prisutna je zabrinutost"
, rekao je lekar Džonatan Tobin.

"Znate da su šanse za uspeh manje što duže traje reanimacija, ali ovo je malo drugačije. Ovo je 23-godišnjak u izuzetnoj kondiciji"
, dodao je Tobin.

Tek u ponedeljak je nekadašnji mladi reprezentativac Engleske počeo sam da diše i da govori.

Jedan od onih koji su pomagali Muambi bio je doktor Endru Diner, kardiolog koji je navijač Totenhema i koji je došao da gleda utakmicu. On je odmah napustio svoje mesto i utrčao na teren da bi pomogao Muambi.

"Ako ćete koristiti izraz 'čudesan', onda bi se mogao upotrebiti u ovom slučaju. Njegov oporavak je za sada izuzetan", rekao je Diner.

"Dva sata pošto je povratio svest, šapnuo sam mu u uvo 'Kako se zoveš?', a on mi je odgovorio 'Fabris Muamba'. Na to sam mu rekao da sam čuo da je dobar fudbaler, a on je rekao 'Trudim se'. To me je rasplakalo", kazao je lekar.

Još se ne zna uzrok Muambinog srčanog udara, a prerano je da bi se znalo da li će se ikad vratiti fudbalu.

"Kako stvari stoje, život mu nije ugrožen. Još je rano, tako da nije moguće reći da li će ikada ponovo igrati"
, rekao je Diner.

Klupski lekar Tobin rekao je da su rani znaci oporavka nastavljeni.

Zbog nesreće je odložena prvenstvena utakmica Boltona protiv Aston Vile u utorak. Pošto se Muamba oporavlja, klub je odlučio da igra u subotu protiv Blekburna. Ekipa će se u sledeći utorak vratiti na Vajt Hart Lejn, gde je prekinuta utakmica protiv Totenhema.

Beta

premijer ligasportske nezgode