Konzervacija posle vekovne čamotinje

ZAJEČAR, 29. septembar 2008. - Od danas do 19. decembra trajaće konzerviranje mozaika iz Romulijane, pored Zaječara, koji su pronađeni u Carskoj palati Feliks Romulijana, rezidenciji rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimilijana.

Novo ruho prvo će dobiti čuveni mozaik Dionis, bog vina, potom i Venatori, čuveni lovci. Radove će partnerski realizovati stručnjaci Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju u Rimu, Narodnog muzeja u Beogradu i muzeja u Zaječaru.

Pored toga, biće održana predavanja i kursevi o konzervatorsko-restauratorskim tretmanima. Polaznici će biti arhitekte, restauratori, arheolozi, studenti umetnosti i zainteresovani pojedinci.

Biće prikazana savremena metodologija dislokacije i konzervacije mozaika. Predavanja će držati najveći italijanski stručnjaci iz ove oblasti.

Celokupnim projektom, koji je pod nadzorom Ministarstva kulture Srbije, rukovodiće Karlo Uzai iz Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju u Rimu.

Krajem godine građanima Zaječara biće prikazani konzervirani mozaici u svom sjaju, rekao je Bora Dimitrijević, direktor Muzeja u Zaječaru, na pres konferenciji povodom početka ovog istorijskog posla.

Jon Mirt