Ljudi koji nose blago Himalaja

Posle 44 dana na Himalajima i tri dana u svojim toplim domovima, četvoročlana ekipa "Extreme Summit tima", vedra, čila, nasmejana i puna zanimljivih priča, pojavila se pred mnogobrojnim novinarima. Vođa ekspedicije Dragan Jaćimović, Nina Ađanin, Dejan Apostolović i snimatelj Aleksandar Rašin sumirali su utiske i preneli svoja zaista velika iskustva.

- Veliki izazov je kada vidite da se u kampu Manaslu (8.163 m) nalazi preko 350 vrhunskih alpinista iz celog sveta, a znate da se sedam-osam odsto od ukupnog broja popelo do magičnog vrha. Od nekoliko ekspedicija koje su stigle do cilja, mi smo bili daleko najuspešniji, i to sa 10 penjača. Imali smo i mi puno problema i neslaganja, ali na kraju, kad podvučem crtu, mogu da kažem da sam presrećan što sam bio vođa ovim hrabrim ljudima – otkrio je svoje prve utiske Dragan Jaćimović, koji je učestvovao i u spasavanju jednog francuskog alpiniste koji je dobio visinsku bolest i, nažalost, izgubio život.

Nina Ađanin ima samo 26 godina, a iza sebe vrhove Mon Blan, Gran Paradizo, ali i Manaslu, koji je osmi vrh po veličini, a četvrti po težini na svetu. Ova studentkinja sportskog menadžmenta kaže da je bilo teško spremati se za nešto što nikada nije okusila i videla, posebno za vrh na kome su mnogi alpinisti izgubili život. Za nju svako penjanje nosi određenu dozu straha zbog vremena i nivoa snega. Pred put je rekla da je, ako ova ekspedicija prođe kako treba, sledeći izazov Mont Everest 2009.

- Moram priznati da se još uvek osećam kao da sam na Himalajima. Imala sam tu sreću da u prvoj grupi, 4. oktobra, tačno u 9.30 osvojim vrh. Sa mnom su bili Amerikanac Bob Jen i Šerpa Tindu. Tih 15 minuta, koliko mi je bilo dozvoljeno da ostanem zbog kiseonika koji brzo curi, ležala sam i uživala u predivnom prizoru i trenucima sreće. Otkriću vam da 40 dana nisam prala kosu, ali mi se nije isprljala niti ućebala. Sitnice koje sam prala sušila sam u vreći, prala sam se mokrim maramicama i tako se snalazila. Sada slobodno mogu da priznam da bih se ponovo vratila – zadovoljno nam je ispračala Nina koja je, pored Simone Pogač iz Slovenije, bila jedina žena iz regiona jugoistočne Evrope koja se popela na vrh Manaslu.

Iako su prednost za put u osvajanje vrha Manaslu dobili oni s više iskustva, kao i oni koji su prethodnih godina učestvovali u nekoj od ekspedicija, dva su člana ipak odustala, najviše zbog zdravstvenih problema. Najstariji član ekspedicije, koji je shvatio da ga planina neće, Muhamed Gafić Gafa, odustao je posle 18. dana. To se desilo u logoru na tački C1, pri planiranju penjanja na sledeću destinaciju C2 (na visini od 6.700 metara). Kao jedan od razloga za odustajanje naveo je zdravstveno stanje, odnosno prehladu koja bi mogla još više da se pogorša prilikom daljeg penjanja. Iz istih razloga odustao je i Zoran Mitrović, kome se pokrenuo kamen u bubregu. Ni posle ranijeg povratka kući nisu izgubili nadu, već se uveliko leče i pripremaju za prvi sledeći poduhvat - Mont Everest.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Saša Džambić

Sve o ekspediciji "Manaslu" pogledajte na portalu MySerbia.net