Kako prepoznati prirodni med?

Prirodni med je izvor energije bogate vitaminima i mineralima, a ima antiupalna i antifungalna svojstva. Stručnjaci trvrde da postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čisti), krivotvoreni i veštački.

Prirodni med se sastoji od sirovog meda, krivotvoreni med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a veštački med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Najsigurniji način da dođete do prirodnog meda jeste da kupite med direktno od pčelara. Čist prirodni med ne sadrži uopšte u sebi vodu, a stručnjaci savetuju da i pored dobrih svojstava meda,  ovom namirnicom ne hranite dete mlađe od jedne godine.

Jedan od trikova,  prepoznavnaja pravog meda jeste da protrljajte malo meda između kažiprsta i palca , dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu, ako ima meda, jer je čist med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv, a ako je med koji utrljate između prstiju lepljiv, to znači da u njemu ima šećera ili veštačkih zaslađivača.

Još jedan način da isprobate kvalitet meda, jeste da stavire nekoliko kapi meda na papir. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Kavlitet pravog meda možete isprobati i tako što ćete u čašu vode i dodati jednu kašičicu meda. Pravi med će se zgrudavati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

Namažite med na parče hleba. Prirodni med će otvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će lažni med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

Siguran i vidljiv način da proverite vrednost meda jeste i kristalizacija. Pravi med će se kristalizovati tokom vremena, dok će imitacija meda ostati glatka kao sirup.

Vrh šibice umočite u med i pokušajte je zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

Dve do tri kašičice meda stavite u mikrotalasnu rernu.. Zagrejte med na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelisati i neće postati penast.

medživi zdravo