Maratonci

- Laki je malo nervozan... Deda spalio Đenku... Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti... 

Ove i druge replike iz čuvene crne komedije "Maratonci trče počasni krug" čule su se na sceni JDP-a, u operi, na nemačkom jeziku. Internacionalna ekipa pevača (Holandija, Nemačka, Austrija, Italija, Velika Britanija, Srbija) izvela je na BEMUS-u, po prvi put u Srbiji, operu Isidore Žebeljan prema scenariju i drami Dušana Kovačevića.

Isidora Žebeljan je s Milicom Žebeljan i Borislavom Čičovačkim napisala libreto, a prepev na nemački potpisala je nemačka rediteljka Nikola Rab.

A na sceni - namerno pretrpana scenografija, radionica Topalovića, raštimovan klavir, video-bim za neme filmove, mračna atmosfera i raspad sistema. Topalovići koji se ubedljivo svađaju, mute, varaju i šarmiraju. I prepoznatljiv crni humor koji je našao put i do izvođača i do publike. 

Originalni muzički duh ovog dela svoja izvorišta povremeno pronalazi u tradicionalnim muzikama sa srpskog, albanskog, rumunskog, američkog, japanskog tla - navela je Isidora Žebeljan.

Ova opera je zamišljena kao delo u najboljoj tradiciji bufo opere (komična opera) i zato bi joj, posle izvođenja na srpskom jeziku, najpre odgovarao prepev na italijanski. Isidora Žebeljan je dodala i da su korišćeni i tradicionalni i novonastali instrumenti, kao što je, na primer, oboa sopile, instrument koji je prvi put u istoriji korišćen u ovoj operi, a predstavlja kombinaciju klasične oboe i piska istarskih sopila, a koji je osmislio Borislav Čičovački.

"Maratonci", opera u jednom činu, pisana je kao narudžbina Festivala u Bregencu i Genesis Foundation iz Londona. Premijerno je izvedena 20. avgusta ove godine, u pozorištu Wreksttaatbuhne u Bregencu. Pisana je za sedam glasova, jednog glumca koji ne govori i 17 muzičara ("Orkestar Isidore Žebeljan"). Dirigent je Premil Petrović, a pevači Alfred Verner, Valter Rafajner, Marsel Bekman, Marko di Sapija, Jovita Sip, Andreas Janković i Karin Golc.

Isidora Žebeljan (Beograd, 1967), profesor kompozicije na beogradskom FMU, veliki svetski uspeh postigla je operom "Zora D", koju je komponovala 2003. i koja je izvedena 22 puta u pet evropskih zemalja. I njena druga dela izvođena su u Evropi i u SAD. Za operu "Maratonci" austrijski kritičari su, nakon premijere, naveli da je reč o zahtevnoj kompoziciji, sasvim ličnog zvučnog sveta, osmišljenoj do najfinijih detalja, iupečatljivo izvedenoj. Orkestar nije imao nimalo lak zadatak. 

U Beogradu je aplauz na otvorenoj sceni izmamila scena čitanja testamenta, prepoznatljiv muzički etno motiv i nekoliko rečenica otpevanih na srpskom. Isidora Žebeljan je nakon premijere rekla da bi veoma volela da se opera uskoro postavi na srpskom jeziku i da joj je drago što su u publici i Dušan Kovačević i neki od aktera kultnog filma - Bora Todorović, Seka Sablić… 

Na drugoj i jedinoj reprizi na ovogodišnjem BEMUS-u u publici su bili ljubitelji opere, oni koje je posebno zainteresovala nova verzija kultnog komada, studenti Fakulteta muzičke umetnosti…

Jelena Jovanović