Istraga u Vinči

Dulić je rekao da nadležni organi treba da utvrde jesu li radnici zaista bili izloženi visokoj radijaciji i da, ako je to tačno, krivci odgovaraju.

"Večernje novosti" pišu da je vršilac dužnosti direktora Jagoš Raičević rekao da je radijacije bilo, ali i dalje tvrdi da doze kojima su bili izloženi zaposleni tokom vadjenja radioaktivnih šipki iz bazena u okviru reaktora nisu bile velike.

List piše da opasne otrove niko ne čuva i kao primer navode rudnik uranijuma Kalna kod Knjaževca koji godinama ne radi i stoji nezaštićen, bez video nadzora, bez valjane ograde, a obilazi ga samo jedan čovek iz obezbedjanja.

"U rudniku se okupljaju skitnice iako uranijum iz okna zrači nekoliko puta više nego što je uobičajeno prirodno zračenje", pišu "Večernje novosti" i dodaju da je u budžetu prošle godine preduzeće NOS imalo pet miliona dinara za obezbedjenje tog rudnika.

Kao drugi problem list navodi nuklearni otpad koji nema gde da se odlaže jer su postojeći hagari puni, a treći hangar koji je počeo da se gradi još 2007. godine još nije dobio dozvolu za tu namenu.

Beta

oliver dulićvin?a