Simpo prihvatio predlog da se dug pretvori u akcije države

Simpo se istovremeno obavezao da će od danas redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen Vladi na potvrđivanje.

U saopštenju se navodi da je rukovodstvo Simpa obavestilo Dinkića da će ova kompanija do kraja nedelje izvršiti uplatu duga za doprinose Fonda PIO, čime bi se stekli uslovi da Poreska uprava izvrši deblokadu računa.

To je, pre svega, u interesu 5.000 radnika u Simpu, koji treba da imaju posao, plate, ali i redovno uplaćene sve doprinose, kako bi ostvarili sigurna primanja i onda kada steknu pravo na zasluženu penziju.

"Sva preduzeća u Srbiji, mala i velika, državna i privatna, moraju imati potpuno isti poreski tretman. Zato je bilo neophodno da se i kompanija Simpo konačno uvede u sistem redovnog plaćanja poreza i doprinosa", navodi to ministarstvo.

Na ovaj način Ministarstvo finansija i Poreska uprava na čelu sa Ivanom Simičem, uspeli su da sa stoprocentnim uspehom uvedu nultu toleranciju na neplaćanje poreza i taj princip se i ubuduće mora poštovati bez izuzetaka.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvao je rukovodstvo Simpa i direktora Poreske uprave na današnji sastanak kako bi dogovorili trajno rešenje za regulisanje ogromnog poreskog duga ove kompanije.

Račun kompanije Simpo, blokiran je u petak, 23. avgusta. U vlasničkoj strukturi Simpa mali akcionari imaju udeo od 52 odsto, osam odsto je društveni kapital, a ostalo je u vlasništvu države i raznih fondova, kao što je PIO.

Simpo na ime neplaćenog poreza duguje državi 5,76 milijardi dinara.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još