Bez dogovora o telekomunikacijama između Beograda i Prištine

Nakon tog susreta usledio je bilateralni sastanak premijera Dačića sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Premijer Dačić je rekao da je još rano da se govori kako će izgledati glasački listić i naglasio da su se na današnjem sastanku usaglasili da je potrebno da se što veći broj Srba registruje za glasanje i što više lista prijavi za naredne lokalne izbore.

Premijer Dačić je rekao da je atmosfera današnjeg sastanka bila konstruktivna, da je postignut napredak, ali i da su neophodne naknadne konsultacije, jer je za niz tehničkih detalja potrebno mišljenje stručnjaka.

I kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da je sastanak prošao u konstruktivnoj i korektnoj atmosferi, a da postizanje dogovora o telekomunikacijama i energetici zahteva dodatne konsultacije na tehničkom nivou. Tači je dodao da je o tim pitanjima danas postignut napredak.

Premijer Kosova i dalje odbija da kaže kako će izgledati glasački listić za predstojeće lokalne izbore zakazane za 3. novembar, tvrdeći da je to pitanje o kom odlučuje CIK Kosova, javlja reporter B92 iz Brisela. Bilo je upadljivo da o ovoj temi nije želeo da se sada izjašnjava pred novinarima, javlja naša novinarka Ljubica Gojgić.

Izbori 3. novembra će otvoriti novo poglavlje za sve građane Kosova, rekao je nakon sastanka Tači.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič napisala je na svom tviter nalogu da su oba premijera ponovila svoju posvećenost uspešnom održavanju izbora uz najšire moguće učešće.

"Sastala sam se danas u Briselu s premijerima Dačićem i Tačijem da razgovaramo o više pitanja sprovođenja aprilskog sporazuma, posebno o održavanju lokalnih izbora zakazanim za 3. novembar", navedeno je u saopštenju Ketrin Ešton posle sastanka.

Gotovo cela runda je bila posvećena telekomuinukacijama i energiji i pitanjima pozivnog broja i prenosa električne energije preko stanice Balač na severu Kosova.

Današnji razgovor je vođen pod novim pritiskom iz Brisela, jer su pitanja o energetici i telekominikacijama, već trebalo da budu zatvorena.

Izvor: B92

Pogledajte još