Cela godina u znaku jubileja Milanskog edikta

Ove 2013. godine navršava se 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Najznačajniji dokument za hrišćanstvo potpisao je 313. godine nove ere car Konstantin Veliki. Ediktom je Konstantin izjednačio hrišćanstvo sa svim ostalim religijama.

(old_image)

Bista cara Konstantina

Zabranio je progon hrišćana i dozvolio širenje hrišćanske vere i na teritoriji Rimskog carstva. Imperator je rođen u Nišu i upravo će u njegovom rodnim gradu ove godine biti održana centralna svečanost obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Svečarsko slavlje početkom oktobra ove godine trajaće nekoliko dana, ali će cela godina u Nišu i Srbiji biti u znaku ovog jubileja hrišćanstva.

Država pomaže proslavu
Proslava je u organizaciji grada Niša i patrijarha srpskog gospodina Irineja, Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, uz pokroviteljstvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Vlade Srbije i Ministarstva kulture naše zemlje.

O pripremama SPC i manifestacijama u sklopu obeležavanja jubileja Milanskog edikta tokom ove godine vladika niški dr Jovan kaže:

– Biće to prilika da se malo preispitamo, da se malo vratimo u prošlost i da prevaziđemo aktuelne podele, pogotovu u pravoslavnom svetu. Ali i da zacelimo rane i nađemo zajednička rešenja za sve probleme i ključna pitanja. Želim da istaknem da je dogovoreno da proslava ne sme da se svede samo na svečanost i da se politizuje. Mora mnogo duže nego što proslava traje da se deluje i radi na dobru i prosvećenju našeg naroda.

Sa centralne svečanosti obeležavanja 17 vekova od Milanskog edikta u Nišu, svetu će, rekao je vladika niški dr Jovan, biti poslata Poslanica pravoslavnima. Naime, patrijarsi svih pravoslavnih crkava i veledostojnici drugih hrišćanskih konfesija koji budu prisustvovali manifestaciji u Nišu, potpisaće zajedničko saopštenje sa porukom za mir na planeti.

Prema rečima vladike dr Jovana, mnogo je projekata već završeno, a jedan deo biće realizovan do kraja leta ove godine. Među završenim je knjiga beseda patrijarha srpskog, gospodina Irineja pod naslovom „Pokajte se i verujte u jevanđelje”.

(old_image)

Multipla cara Konstantina, četvrti vek

Završena je i dokumentarna serija od šest epizoda, koja je, kako se procenjuje najveći misionarski projekat Niške eparhije, pod nazivom „Konstantinovo nasleđe i pravoslavna kultura 21. veka”.

Ova serija urađena je kao dijalog pravoslavne crkve sa savremenom kulturom u svetu. Jedan od najznačajnijih događaja biće i premijerno prikazivanje filma Nikite Mihalkova o caru Konstantinu.

– U saradnji sa Biblijskim društvom Srbije Niška eparhija pokrenula je i projekat „Reč Božija Konstantinovom gradu”, a u pripremi je i štampanje 55.000 primeraka Novog zaveta, koji će biti podeljeni vernicima. Takođe pripremamo sa Niškim univerzitetom i Narodnom bibliotekom u Nišu veliku monografiju o Konstantinu Velikom – kaže vladika Jovan.

Na predlog predsednika Skupštine grada profesora dr Mileta Ilića, koji nam je rekao da će Niš u ovoj godini potpuno biti u znaku obeležavanje velikog jubileja Milanskog edikta, usvojena je posebna odluka:

– Naš Gradski parlament odlučio je da se prvi put, a povodom ovog jubileja, dodeli nagrada za toleranciju „Car Konstantin”. Nagrada će biti uručena dobitniku na dan gradske slave u Nišu, početkom juna ove godine – rekao nam je profesor Ilić.

Proslava zvanično počinje za desetak dana, 17. januara, rekao je gradonačelnik Niša profesor dr Zoran Perišić, istakavši da će obeležavanje 17 vekova od donošenja Milanskog edikta biti organizovano svuda gde je Car Konstantin stolovao i u gradovima koji su povezani sa vladavinom i životom rimskog imperatora – u Rimu, Jerusalimu, Istanbulu (Carigradu), Jorku i Triru.

Brojnim manifestacijama i u niškoj opštini Medijana, na čijoj teritoriji je i jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Srbiji, na kojem su palata i carska rezidencija Konstantinova, biće obeležen ovogodišnji jubilej.

Posebne aktivnosti već su započele u organizaciji Turističke organizacije Niš, u kojoj nam je direktor Uroš Parlić ispričao da su već obavljene brojne pripreme za obeležavanje Milanskog edikta:

– Očekujemo krajem leta i početkom jeseni veliki broj ne samo zvaničnih predstavnika državnih i organa SPC, već i turista u Nišu. Imajući u vidu značaj jubileja Milanskog edikta u svom pravom licu u ovoj godini, a verujemo i svih budućih, biće prikazana i kulturno-istorijska baština Niša sa početka nove ere, kao i sve ostale znamenitosti grada koji postoji blizu dva milenijuma – rekao nam je Parlić.

Obeležavanje jubileja prigodno je počelo sredinom decembra prošle godine u Milanu svečanim bogosluženjem kardinala i milanskog nadbiskupa Angelija Skole, predstavnik Vatikana, koji će, kako se najavljuje, prisustvovati centralnoj svečanosti u Nišu.

(Izvor:Politika)

Pogledajte još