Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kosovu Polju

Pretpostavlja se da je reč o reakciji na najavu uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, kaže predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić.

"Nemamo informaciju ko je to učinio. Policija je izašla na groblje i izvršila uviđaj. Odneta je kapija ograde tako da nije bilo smetnji da se na groblje uđe. Pretpostavljamo da je reč o reakciji na najavu uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu", rekao je Lazić.

Lazić je precizirao da u Kosovu Polju živi priličan broj Albanaca koji su se posle rata doselili iz Medveđe, Bujanovca i Preševa.

I pre ovog vandalskog čina groblje u Kosovom Polju je skrnavljeno. Od martovskog nasilja na groblju je porušeno 70 nadgrobnih ploča. Sa najnovijim napadom, na groblju je sada porušeno najmanje 130 spomenika.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od međunarodne zajednice da pronađe vandale koji su porušili spomenike na groblju u Kosovu Polju i na Božić obili kapelu crkve u selu Bresje.

Kancelarije za Kosovo i Metohiju istovremeno osuđuje "pokušaj prikrivanja istine od strane takozvanih kosovskih vlasti", jer je Kosovska policijska služba u svom izveštaju navela da su spomenici porušeni u selu Makarabe.

Kancelarija za KiM podseća "i UNMIK i OSCE da su nadgrobni spomenici u selu Makarabe davno porušeni i da KPS te činjenice grubo zloupotrebljava".

(RTS)

Pogledajte još