Par saveta: Kako da smanjite račun za struju

U kuhinji
Da biste uštedeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vek trajanja uređaja. Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvek poklapajte kako biste skratili vreme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije, piše portal "Žena".

U kupatilu

Pojedina istraživanja pokazuju da prosečna srpska porodica koristi mašinu za pranje veša oko pet puta nedeljno. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu a želite da smanjite račun za struju, mašinu uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu. Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam očisti kamenac na grejaču koji povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U dnevnoj sobi
Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi uvek treba gasiti svetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči. Koristite i štedljive sijalice koje, iako su skuplje, znatno duže traju od običnih. Osim toga, troše 75 odsto manje električne energije od običnih sijalica iste svetlosne jačine.

U spavaćoj sobi
Najekonomičnija prostorija u stanu, kad je reč o potrošnji struje, jeste spavaća soba. Ukoliko nemate centralno grejanje u stanu, zimi je najbolje da se grejete na TA peć. Punite je noću jer tokom zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 odsto ukupne električne energije jednog domaćinstva. Gasite i svetlo za sobom ako nikog nema u prostoriji jer sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve sijalice u kući u isto vreme, onda troše mnogo struje.

(Žena.rs)

Pogledajte još