Sarkozi priznao poraz

PARIZ, 6. maja 2012. (Beta) - Doskorašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora i pozdravio svog rivala, socijalistu Fransoa Olanda kao novog predsednika.

"Francuska ima novog predsednika Republike, to je demokratski izbor. Fransoa Oland je novi predsednik Francuske i treba ga poštovati", izjavio je Sarkozi svojim pristalicama u Parizu.

U drugom krugu predsedničkih izbora, prema procenama agencija CSA, TNS i Ipsos, Oland je osvojio 52 odsto, a Sakrozi 48 odsto glasova.

Fransoa Oland će biti sedmi predsednik Pete republike i narednih pet godina provešće na čelu jedne od glavnih svetskih sila, stalne članice Saveta bezbednosti UN i osnivača Evropske unije.

Pristalice levice okupile su se u nedelju uveče na pariskom trgu Bastilja kako bi proslavile pobedu Olanda. Trg je već prepun ljudi, a mladi uzvikuju "Oland predsednik. Pobedili smo".

Pobedu na izborima, Olandu je kao prvi strani zvaničnik čestitao premijer Belgije Elio di Rupo koji je izrazio zadovoljstvo što će sa njim saradjivati.