U Izraelu uhapšen organizator prodaje organa

Moše Harel uhapšen je u Izraelu zbog trgovine organima i drugih krivičnih dela povezanih sa tim. Sada se čeka potvrdu izraelskih vlasti, rekao je Ratel, prenosi Tanjug.

Ovo hapšenje bi moglo da bude ključno na suđenju sedam osoba, optuženih za trgovinu organima i nelegalne transplantacije u klinici Medikus 2008. godine u Prištini.

Harel je uhapšen u Prištini te iste godine, ali je pobegao sa Kosova čim je pušten iz pritivora. Kosovske vlasti su posle toga izdale međunarodni nalog za njegovo hapšenje.


OPTUŽNICA:

Prema optužnici, u prištinskoj klinici je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega.

Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 evra.

U optužnici se izraelski državljanin Harel navodi kao "mozak" mreže koja je pronalazila davaoce i dobitnike organa.


OSUMNJIČENI:

Među sedam osumnjičenih osoba protiv kojih se vodi sudski postupak nalaze se bivši funkcioner kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Recaj i istaknuti prištinski urolog Ljutfi Derviši, podsećaju elektronski mediji.

Treći osumnjičeni je turski lekar Jusuf Sonmez koji je optužen za vršenje nelegalnih operacija vadjenja organa. Protiv njega je podignuta optužnica i u Turskoj.

RAZOTKRIVANJE:

Kosovsku kliniku je pretresla policija 2008. godine nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul nakon što mu je izvađn bubreg.

Sudski proces vodi Euleks koji je osnovan sa ciljem da pomogne lokalnim pravosudnim organima u osetljivim slučajevima, nakon što je ta teritorija 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, podseća AFP, a prenosi Tanjug.

hapšenjeklinika medikusprištinaprodaja organa