Srednjoškolci ne vole da se druže s manjinama

Na nivou Srbije 30 odsto srednjoškolaca reklo je da bi se sa svima družilo ako im kao ljudi odgovaraju, a taj procenat ide i do 78 odsto u Somboru, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili LGBT osobe sa kojima se ne bi družilo 21 odsto ispitanika, Albance (19 odsto) i muslimane (10 odsto), preneo je portal EurAktiv Srbija.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata projekta u Vršcu, u okviru koga su organizovani i seminari za srednjoškolce, pokazalo se da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente.

Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskrimisana u Srbiji su Romi, a slede je pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom.

Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36 odsto srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno, a 59 odsto je izjavilo da nije bilo diskriminisano.

Projekat su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava od juna prošle godine do juna 2012. u više od 30 škola, a učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta)

diskriminacijalgbtmanjinemladisrednjoškolci