Mnogo više zaraženih virusom Zapadnog Nila?

Pored 21 osobe, kod koje je virus zvanično potvrđen na Institutu „Torlak", samo na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS leži dvadesetak pacijenata za koje se sumnja da su takođe zaraženi i koji čekaju rezultate analiza, prenosi B92.

Lekaru se javite ako imate:

-glavobolju,

- povišenu temperaturu,

-otekle žlezde

-pospanost

Groznica Zapadnog Nila može da dovede i do teške kliničke slike, koja se manifestuje kao encefalitis - upala mozga.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija, ali je i potvrdila da virus nosi znatno više od 21 osobe.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS prof. dr Olga Dulović kazala je da je celog leta povećan broj obolelih pacijenata sa slikom encefalitisa.

"Moguće je da je broj zaraženih od te groznice veći. Bolest se manifestuje na više načina. Klinička slika može biti od blage letnje infekcije do upale mozga ", kaže prof. dr Dulović.

Najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo zaraženih, poput Grčke, već da se bolest razvila u Srbiji.

UPOZORENJE KASNI?

Postavlja se, međutim, pitanje zašto nadležne institucije nisu obavestile javnost čim je 18. jula potvrđen prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Da paradoks bude veći, epidemiolog Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kazala je da je Institut „Batut" još u maju institutima i zavodima dostavio stručno metodološko uputstvo sačinjeno na osnovu važećih svetskih preporuka.

REGION
Epidemiolozi u regionu prilično su zabrinuti širenjem opasnog virusa. U Hrvatskoj još nijedan čovek nije zaražen GZN-om, ali je infekcija zabeležena među stokom. Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da u toj državi nema obolelih od ove groznice, iako je registrovano prisustvo tigrastih komaraca. U BiH nema ni zaraženih ni komaraca, ali očekuju dolazak groznice. S druge strane, u Grčkoj i Rumuniji groznica Zapadnog Nila je odavno prisutna.

bolestislavica ?uki?-dejanovićvirus Zapadnog Nilavirusi