Dokle ide policijska brutalnost?

 Da li "odelo čini čoveka", pa čuvarima reda i mira uliva dodatnu dozu samopouzdanja i adrenalina koju iskaljuju na kome stignu? Jedan nemili događaj podigao je celu javnost na noge.

Šta je policijska brutalnost?

Policijsko nasilje (brutalnost) je izraz kojim se opisuje prekomerno ili neopravdano korišćenje fizičke sile nad građanima, vređanje i zaštrašivanje koje pripadnici policije čine za vreme redovnog obavljanja svojih zadataka.

Policijska brutalnost je gotovo u svim zemljama načelno zabranjena, a kazne za istu predstavljaju krivične i druge sankcije. Ona se pojavljuje gotovo od samih početaka policijske delatnosti i postoji u gotovo svim zemljama sveta.

Njeni oblici takođe mogu varirati - od toga da se policajci građanima obraćaju s nedostatkom elementarnog poštovanja (na "ti"), pa sve do hladnokrvnih fizičkih likvidacija osoba koje smatraju "bezvrednima".

U savremenim zapadnim zemljama se "policijska brutalnost" najčešće spominje u kontekstu održavanja javnog reda, odnosno u vreme demonstracija i nereda, kada policajci po pravilu koriste fizičku silu kako bi masu razbili na manje delove ili je odvratili od destruktivnog ponašanja. Ovakvih slučajeva u našoj zemlji ima dosta (poput raznih mitinga, organizovanih protesta, gej parade, navijačkih okršaja na utakmicama i slično).

U takvim slučajevima nije retkost da dolazi do fizičkih sukoba koji se mogu završiti smrću ili teškim telesnim povredama.
Policijska brutalnost se zbog toga često koristi i kao parola od strane raznih aktivista, društvenih pokreta i političkih organizacija.

Šta zakon ima da kaže?

Kada govorimo o ovom vidu nasilništva, moramo definisati u kojim situacijama je fizička sila dopuštena.
Prema članu 10. Zakona o komunalnoj policiji tačno je određena lista ovlašćenja koju komunalna policija mora da sledi :

"Poslovi komunalne policije obavljaju se a ovlašćenja primenjuju u skladu sa načelima zakonitosti, profesionalizma, saradnje i srazmernosti"

Istim članom predviđeno je i "profesionalno" ponašanje policije:

"U svom radu komunalni policajci rukovode se i principom rada sa najmanjim štetnim posledicama, a sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica"

Iako su možda zakonske odredbe pomalo suvoparne za čitanje, želim da naglasim da je u Zakonu jasno naglašeno i ozvaničeno kada i u kojim uslovima je dozvoljena uporeba prinude na izvršavanje naređenja komunalnog policajca. Takođe, propisani su i uslovi upotrebe oružja koje policajac poseduje.
Naime, prema članu 24. istog zakona, jasno je određeno:

"Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad."

Ko, zašto, kako?

Ovim dolazim i do praktičnog primera na kojem se vidi jasno kršenje odredbi istog zakona.
Naime, na društvenoj mreži "YouTube" se pojavio snimak iz autobusa u kojem se jasno vidi da komunalni policajac tuče muškarca koji nije imao BusPlus karticu.
Naknadnim istraživanjem je utvrđeno da je u pitanju državljanin Crne Gore, kojem je ponestalo kredita na BusPlus nepersonalizovanoj kartici. Čovek je pokušao da ponudi ličnu kartu, kako bi se ceo slučaj zaveo i kako bi mu bila napisana kazna. Međutim, komunalni policajac je odbio da uzme ličnu kartu i počeo da primorava gospodina da napusti autobus. Prvo verbalno, a onda i fizičkim napadom (jasno vidljivo na snimku).

Javnost je burno reagovala na ovu vest, koja se za samo nekoliko sati proširila po internetu i celoj zemlji. Uprava grada Beograda, međutim, daje sebi itekako dovoljno vremena kako bi sve išlo "po planu i programu", a ceo slučaj bio dodatno istražen.
"Ono što će sigurno grad Beograd insistirati je da se ovaj postupak sprovede do kraja i utvrde sve okolnosti, da se vidi da li je bilo postupanja u okviru zakona, da li je bilo prekoračenja ovlašćenja i na osnovu toga će se preduzeti dalje mere", kaže Željko Ožegović, član gradskog veća (za Vesti televizije B92).

Naglasio bih deo "da li je bilo prekoračenja ovlašćenja" i prokomentarisao ga kao automatizovanu, standardnu, napamet naučenu rečemicu, koja se nikako ne može iskoristiti u ovom slučaju. Ukoliko se istinitost snimka potvrdi i ukoliko je ceo proces tekao kao na snimku, nikakvo dodatno ispitivanje u pitanju prekoračenja ovlašćenja nije potrebno. Razlog za to je video snimak koji možete pogledati na linku ispod:

Pretučeni mladić je podneo krivičnu prijavu protiv policajca

Ovo nije usamljeni i ekstremni slučaj (kako ga nazivaju). Koliko se ovakvih stvari dešava na dnevnom nivou, a da pritom nisu prijavljene, zabeležene ili posvedočene?
Policijskoj brutalnosti trebalo bi stati na put i zaustaviti ničim izazvano bahato ponašanje organa čije bi glavno zaduženje trebalo da bude bezbednost i blagostanje naroda.

Ukoliko vas zanimaju detalji o ovlašćenjima komunalne policije, Zakon o komunalnoj policiji (u celosti) možete pročitati OVDE.