U Beogradu otvorena izložba u okviru Dana iračke kulture

BEOGRAD, 3. oktobra 2012. (Beta) - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu u Beogradu da su poštovanje i medjusobna zahvalnost utkani u srpsko-iračke odnose i da su ministarstva odbrane Srbije i Iraka kičmeni stub bilateralnih odnosa dve zemlje.

Na otvaranju izložbe slika iračkog umetnika Rijada al-Kajsija u Domu Vojske Srbije u okviru nedelje iračke kulture, Vučić je kazao da su se političke i druge okolnosti u Beogradu i Bagdadu dramatično menjale, ali da to nije uticalo na dobre odnose dve države koji su konstanta svakog vremena.

"Kada je patio irački narod, patio je i srski narod, kada se irački narod radovao, radovao se i srpski", rekao je Vučić, koji je i ministar odbrane Srbije.

On je kazao da su brojni studenti iz Iraka koji u studirali u Srbiji njeni najbolji ambasadori i naveo da je Irak dajući posao srpskim firmama hranio porodice iz Srbije.

Ambasador Iraka u Srbiji Falah Abdulsade je rekao da mnoge zajedničke osobine spajaju narod Iraka i Srbije, da postoji slicnost dve civilizacije i da će Irak učiniti sve da odnose dve države razvija i unapredi.

Posle otvaranja izložbe, održan je koncert iračkog lautiste Selima Salima i umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Treća nedelja iračke kulture u Beogradu počela je 1. oktobra, a trajaće do petka, 5. oktobra.