Spisak firmi zbog kojih vam je korpa praznija!

Na spisku proizvođača koji će u toku oktobra poskupeti svoju robu nalaze se pretežno konditori, proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, namaza i mesnih prerađevina. Kinikindska industrija mleka trgovcima je poslala nove cenovnike po kojima će nezavisno od rasta PDV, mleko i proizvodi od mleka poskupeti za četiri odsto, piše Blic.

Somboled, Mlekara Loznica i Meggle će cenu svojih mlečnih proizvoda podići u rasponu od tri posto, a namazi "Omnica" i "Inveja" će poskupeti za čak 10 posto. U oktobru će svoje cene korigovati i konditori poput "Pionira" i "Baninija" čiji će slatkiši poskupeti od 3 do 7 posto. Ovakav statistika dodatno zabrinjava sve građane posebno ako se uzme u obzir da ovo nije kraj poskupljenjima, već proizvođači ne isključuju mogućnost da će trgovcima poslati još veće cenovnike.

Radojko Stanić, vlasnik "Baninija", rekao je da su svi inputi porasli mnogo više nego što je ovaj proizvođač korigovao cene.

- Poskupeo je šećer, biljna mast, energija, tako da je prozivanje bilo kog proizvođača za neopravdano podizanje cena neozbiljno, pogotovo u delu prehrambene industrije gde je velika konkurencija. Ne postoji čaroban štapić da po istoj ceni napravite proizvod sa skupljim inputima - izjavio je Stanić za Blic i dodao da proizvođači rade sa sve manjim maržama, pa samim tim im je i sve manja zarada, ali da, ipak, svako nastoji da ostvari bilo kakav profit.

Stanić, međutim, ne isključuje mogućnost ni novih poskupljenja slatkiša, navodeći da svaki odgovoran proizvođač iz dana u dan prati promene na tržištu i u skladu s tim se i ponaša.

- Neka mi ministar kaže koliki će za mesec dana biti kurs, inflacija, cene sirovina i onda ću i ja unapred reći do kada neće biti poskupljenja - tvrdi on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je od Vlade da vrati cene osnovnih životnih namirnica u narednih 15 dana, koje su neopravdano poskupele.

- Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo Vladi 15-20 dana da vrate cene na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije - rekao je Orbović.

Izvor: Blic

ceneposkupljenja