USADA objavila kompletan izveštaj o Armstrongu

VAŠINGTON, 11. oktobra 2012. (Beta-AP) - Antidoping agencija SAD (USADA) objavila je u sredu kompletan izveštaj na osnovu koga je proglasila biciklistu Lensa Armstronga krivim i naredila da mu se oduzme svih sedam titula sa Trke kroz Francusku.

U izveštaju od više od 150 strana navode se imena 11 Armstrongovih timskih kolega kao ključnih svedoka.

Izveštaj tačku po tačku predstavlja da su biciklizam i doping bili nerazdvojni u biciklizmu te ere, a da su Armstrongovi timovi bili najbolji u sakrivanju toga.

Armstrong je osvojio Tur de Frans pet puta sa timom Ju-Es Postal servis od 1999. do 2004. godine, a onda ponovo 2005. kada je glavni sponzor bio televizijski kanal Diskaveri.

USADA je navela da je Armstrong odlučio da svoj proklamovani cilj stalnog pobedjivanja ispuni "daleko izvan pravila". Agencija ga je optužila da je svoje trijumfe zasnovao na zabranjenim supstancama.

Armstrong se nije borio protiv optužbi, ali je nepokolebljivo odbijao svaku optužbu da je varao.

Izvršni direktor agencije Trevis Tajgart rekao je da je biciklista imao priliku da svoj slučaj odnese na arbitražu, ali da je odbio i u avgustu prihvatio presudu.

Medjunarodna biciklistička unija zatražila je sve detalje slučaja pre nego što odluči da li će podržati sankcije USADA. Ovaj savez ima 21 dan da se žali Sudu za sportsku arbitražu.