DUŽI DANI UTIČU NA RASPOLOŽENJE: Kako najbolje iskoristiti dnevnu svetlost?

Sada, kada je konačno stiglo proleće i kada su dani duži, saznajte kako više dnevne svetlosti može da poboljša naše mentalno i emocionalno zdravlje.

S dolaskom proleća, kako dani postaju duži, više dnevne svetlosti i te kako može da nam poboljša raspoloženje. Istraživanja su pokazala da izlaganje dnevnoj svetlosti aktivira neurotransmiter serotonin, koji je povezan s poboljšanjem raspoloženja i osećajem smirenosti i fokusa.

Naime, kada su nivoi serotonina u organizmu niski, u većem smo riziku da obolimo od sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). Iz tog razloga, najčešće prepisivani antidepresivi utiču upravo na povećano lučenje serotonina.

Istraživanja su dalje pokazala da nizak nivo vitamina D (kojeg dobijamo direktno od sunčeve svetlosti) može da ima negativan uticaj na naše psihičko zdravlje, te da utiče na pojavu depresije i anksioznosti.

Dobra vest je da možemo, na veoma jednostavan, prirodan način, da povećamo nivo i serotonina i vitamina D u telu – boravkom na sunčevoj svetlosti. Međutim, to može biti problem za sve one koji imaju tzv. "zapadno" radno vreme, te veći deo dana, i to upravo onaj kada je napolju svetlo, provodimo u kancelariji.

Kako iskoristiti dnevnu svetlost

Budući da u većini slučajeva nemamo mogućnost da radimo napolju, važno je poslušati savete stručnjaka koji će nam pomoći da dobijemo preko potrebnu dnevnu dozu prirodne svetlosti, a da nam to ne poremeti dnevni raspored i obaveze.

Pokušajte da isplanirate makar jednu jutarnju rutinu koju ćete obavljati napolju. Bilo da je to ispijanje prve jutarnje kafe, doručkovanje, vežbe istezanja ili odgovaranje na mejlove.

Čim postane dovoljno toplo, i dani budu duži, ukoliko nemate dvorište, izađite na terasu i na dnevnoj svetlosti obavite svoje standardne jutarnje rituale. Na taj način, ne remeteći svoj dan, dobijate potrebne količine vitamina D na dnevnoj svetlosti i poboljšavate svoje raspoloženje, te dobijate energiju za ostatak dana.

Uz to, slobodno vreme radije provodite napolju s prijateljima i porodicom. Umesto da odete kod prijateljice na kafu, izaberite da omiljeni napitak popijete u parku.

Takođe, dolaskom proleća, stižu i namirnice koje utiču na bolje raspoloženje. Konzumirajte više voća i zelenog lisnatog povrća i redovno se bavite fizičkom aktivnošću. Izaberite da na posao idete biciklom ili peške. Na taj način ćete biti aktivni i istovremeno izloženi sunčevim zracima koji opskrbljuju telo serotoninom i vitaminom D.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

dnevna svetlostduži danidvorišteemocionalno zdravljeenergijamentalno zdravljeprolećeraspoloženjeserotoninsmirenostterasavidamin D