Za zabranu fizičkog kažnjavanja dece

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Telesno kažnjavanje dece treba zakonski zabraniti, jer primena fizičke sile kod dece, izmedju ostalog, izaziva osećanje straha i gubitak samopouzdanja, a poručuje da je nasilje efikasan način za rešavanje sukoba.

To je zvaničan stav Zaštitnika gradjana, koji je u četvrtak iznet na skupu u Beogradu i prvi je zvanično iznet stav nekog državnog organa o zabrani fizičkog kažnjavanja dece.

"Zaštitnik gradjana smatra da je upravo zakonska zabrana kažnjavanja dece pravi put da se ružna praksa progna iz porodica. Bez izričite zakonske zabrane fizičko kažnjavanje se, uprkos svim činjenicama o njegovoj štetnosti i apelima stručnjaka, smatra dozvoljenim", rekla je zamenica zaštitnika gradjana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić.

Ona je navela da je samo još u porodici dozvoljeno fizičko kažnjavanje dece, a da je zakonski zabranjeno u školama i socijalnim ustanovama.

"Temelj dobrog roditeljstva je prihvatanje i razumevanje detetovih karakteristika, prilagodjavanje vaspitnih metoda karakteristikama deteta, jasno i nenasilno postavljanje granica i uvid da roditelji vaspitavaju decu i na sopstvenom primeru", navela je Tamara Lukšić Orlandić.

Ona je istakla da telesno kažnjavanje ima samo trenutni efekat, a da dugoročno ima kontraefekat, kao i da sem što oštećuje telo deteta, ne sadrži objašnjenje zbog čega je odredjeno ponašanje bilo neprihvatljivo.