Medvedev: Članicama Pusi Rajota nije mesto u zatvoru

"Da sam ja bio sudija, ne bih ih smestio u zatvor. Jednostavno jer smatram da nije pravedno da budu lišene slobode. Već su dovoljno vremena provele u zatvoru, to je dovoljno", kazao je Medvedev.

Premijer je to rekao u odgovoru na pitanje o eventualnom prevremenom oslobađanju 22-godišnje Nadežde Tolokonjikove i 24-godišnje Marije Alehine.

Medvedev je naglasio da to pitanje nije u njegovoj, već u nadležnosti sudova i advokata osuđenih. "Oni imaju pravo da podnesu novu žalbu i mislim da će to uraditi. A sud ima pravo da je detaljno ispita i donese odluku", kazao je.

Medvedev je ponovio da su članice grupe njemu lično "veoma nesimpatične". Septembra je kazao da mu je "muka" od grupe "Pusi Rajot", ali i ocenio "nepotrebnim" i "strogim" da njene članice ostanu u zatvoru.

Dve članice grupe "Pusi Rajot" poslate su krajem prošlog meseca u radne kolonije, stotine kilometara daleko od Moskve. Nadežda Tolokonjikova poslata je u region Mordovija (udaljen 500 kilometara od Moskve), a Marija Aljohina u region Perma (oko 1.400 kilometra od Moskve).

MOSKVA, 2. novembra 2012. (Beta-AFP)

dmitrij medvedevpusi rajotrusija