Vojnim sveštenicima beneficirani radni staž i osnovica od 48.000 do 68.000 dinara

Vojni sveštenici će najverovatnije početkom 2013. godine biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije, a imaće, u zavisnosti od položaja, činove potporučnika, poručnika ili kapetana i osnovnu platu od 48.000 do 68.000 dinara, piše "Blic".

Komisija sačinjena od predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije trenutno razmatra prijave nešto više od 30 kandidata koji su se javili na konkurs za prijem 15 verskih službenika u jedinice Vojske Srbije - 13 pravoslavnih sveštenika i po jednog kapelana i imama.

Sedmorica sveštenika sa činom potporučnika biće raspoređeni na nivou brigada, petorica poručnika će službovati u komandama na operativnom nivou (komande vidova), dok će trojica kapetana biti raspoređeni na strategijskom nivou, odnosno pri Generalštabu.

- Oni će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme, što znači da će imati sva prava i obaveze kao i drugi profesionalni pripadnici Vojske Srbije - kažu u Ministarstvu odbrane za "Blic".

U ta prava, pored ostalog, spada i beneficirani radni staž, koji u zavisnosti od dužnosti koju vojnik obavlja, može da bude od 14 do 18 meseci za godinu dana rada, kao i mogućnost da konkurišu za zakup stana ako nemaju rešeno stambeno pitanje.

Pre nego što odabrani stupe u vojnu službu, moraće da prođu standardnu proceduru, koju prolaze i svi drugi kandidati. To podrazumeva zdravstvene preglede, proveru psihofizičkih sposobnosti, ali i bezbednosne provere. Posle toga moraće da završe i obuku za oficire.

- Oko polovina prijavljenih su sveštena lica, dok ostatak čine veroučitelji. Ukoliko se neko od veroučitelja na osnovu svih provera pokaže kao dobar izbor za vojnog sveštenika, pre nego što stupi u službu moraće da bude rukopoložen u sveštenika - dodaju u Ministarstvu odbrane.

U kasarnama u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu već su odabrane prostorije koje će biti preuređene u bogoslužbene prostore, kako bi sveštenici i verski službenici odmah po prijemu mogli da počnu službu

Ministarstvo odbrane potpisalo je Sporazum o verskoj službi sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica, ali osim SPC uslov da imaju verske službenike ispunjavaju još samo Rimokatolička crkva i Islamska zajednica Srbije. Bez verskih službenika u Vojsci ostaće zasad: Savez jevrejskih opština u Srbiji, Slovačka evangelička crkva, Hrišćanska reformistička crkva i Evangelistička crkva.

radni stažSPCsveštenikvojska Srbije