Kovačević: Voditeljke RTS-a imaju platu po nekoliko hiljada evra?

Kovačević je u dogovoru na saopštenje Koelgijuma RTS, koji je njegove ocene o programu ove televizije nazvao neistinitima, pokrenuo brojna pitanja o stanju na RTS-u.

Pismo počinje obraćanjem "Dragi Kolegijume":

"Osim ako i Vi, poštovani Kolegijume, ne mislite da se ne moramo uvek držati zakona, kao pijan plota. Kažete da neopravdano potražujem 160.000 evra od RTS. Pa niste, vi, brate Kolegijume, kompetentni da o tome odlučujete. Da li je bilo koje moje potraživanje opravdano ili ne ,a ima ih još, odlučiće sud, zato što ste Vi, Kolegijume, najpre odlučili da ukinete tv stvaraocima zakonom garantovano pravo na plaćanje repriza, a onda se velikodušno predomislili i doneli pravilnik po kome ste još velikodušnije udostojili da taj raspon bude od neverovatne tri hiljade do deset hiljada dinara!!! Još jedan dokaz koliko ništa ne znate o mediju na čijem ste čelu, brate Kolegijume i koliko ne rezumete njegovu prirodu. Pet hiljada dinara za reprizu tv filma, drame, epizodu serije u kojoj igrate glavnu ulogu, osam ako ste je pisali, deset ako ste je potpisali kao reditelj. Pa nisam ja Vas, gospodine Kolegijume, obrijao ili fenirao. Meni vaš bakšiš ne treba. Moju intelektualanu i umetničku svojinu štiti zakon, to je tekovina upravo te Evrope, prema kojoj tako strelovito srljate. Informaciju o sudskom sporu između mene i Vas, brate Kolegijume ,u javnost ste izneli Vi a ne ja. I ne sudim se ja sa sestrom oko očevine pa je nepristojno da komentarišem pre presude. Vi ste javni servis, Vas kao javnu kuću i Vaš rad ne samo da je dozvoljeno nego i potrebno kritikovati i komentarisati.

... Uzgred i ovlaš, primećujem da ste unapred prodali oko osamdeset procenata reklamnog prostora, ”Jednoj “ agenciji 28 a “drugoj” jedanaest posto. Imaju li ta “jedna i druga” imena i vlasnike? Da nisu to slučajno oni koje smo pominjali? Ko su vlasnici onih preostalih četrdeset procenata? Da nisu i među njima i ona imena, uvaženi Kolegijume ,koja počinju sa Đ i Š a završavaju sa ilas i aper? I kakav ste vi to menadžment,kad sa tako, kako sami kažete, fantastičnim programom, ne uspevate da prodate četiri miliona sekundi? Da niste možda raskrčmili ono najatraktivnije vreme, pa su vam ostali posleponoćni i ranojutarnji restlovi? Zašto sekunde prodajete sa popustom i unapred, koliki je gubitak RTS zbog toga a kolika dobit “jedne i druge”agencije? Ima li u ovakvom poslovanju elemenata krivičnog dela? Ali o tome ću u parlamentu sa ministrom, gospodine Kolegijume.I prodajte onih četiri miliona sekundi za po dinar, moći ćete da uplatite stipendije maloletnoj deci svojih ranopreminulih kolega, koju niste isplatili mesecima, brate Kolegijume, a koje su trećina prosečne plate zaposlenog na RTS, znači oko dvanaest hiljada dinara a ne trećina primanja jedne žuto crne voditeljke. Uzgred, Kolegijume, kad već u javnost iznosite koliki je moj odštetni zahtev, možda da ipak saznamo i kolika su primanja zlatokosih? Da li je tačno da se ona mere hiljadama evra? Koliko god primaju, upravo toliko i treba da prime, gospodine Kolegijume, ali da nam ipak kažete.One ipak rade u javnom servisu i plaćate ih našim novcem, red bi bio, brate Kolegijume da tu informaciju podelite sa nama.

On dodaje da, što se tiče naplate pretplate, niko nije ni rekao da ju je uveo RTS, a ko god da je naplaćuje, EPS ili profesionalni uterivači dugova, procenat naplate će biti sve manji, što zbog ekonomske krize, što zbog kvaliteta proizvoda koji nudite:

Kovačevič završava pismo sa:Praštajte, brate Kolegijume, Hrista radi. Ogreših se silno.Zaista prenosite Bečki novogodišnji koncert. Izvinite, gospodine Kolegijume. Mea culpa. I za Mocarta se izvinjavam.Samo mi, molim Vas, gospodine Kolegijume, odgovorite kad je Rekvijem zadnji put emitovan, ko ga je izvodio i ko je dirigovao. A što se tiče ostalog, možete vi proizvoditi milion emisija godišnje, taj program nije dobar. Vidim da kažete da ste izgradili Avalski toranj.Sami ili Vam je još neko pomagao? Pa zar se, uvaženi Kolegijume, ne bojite visine? Kako ste Vi jedan hrabar Kolegijum.

dragan ?ilasplatertssiniša kovačevićsrđan šaper