EIB bi da ulaže u infrasturkturu, agrar i energetiku

BEOGRAD, 26. novembra 2012. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak u Beogradu s potpredsednikom Evropske investicione banke (EIB) Dariom Skanapijekom o angažovanju te banke u Srbiji.

Tokom susreta naglašeno je da treba ubrzati realizaciju projekata, kako bi novac brže stizao do realnog sektora, saopštila je Vlada.

Evropska investiciona banka je, kako se ističe, u Srbiji zainteresovana za projekte infrastrukture, poljoprivrede i energetike.

Tokom ove i 2013. godine prioritet EIB u finansiranju projekata u Srbiji biće izgradnja druge faze Koridora 10, obilaznice oko Beograda, razvoj malih i srednjih preduzeća, železnice, puteva i mostova, lokalne infrastrukture, kao i objekata zdravstva i prosvete.

Od 711 miliona evra kredita, odobrenih prošle godine, Srbija je povukla oko 576 miliona evra, kazao je marta ove godine potpredsednik EIB. Napomenuo je da je u okviru kredita APEX za mala i srednja preduzeća koja odobrava Evriopska unija, Srbiji odobreno oko 250 miliona evra: krajem 2011. godine 150 miliona, a januara 2012. još 100 miliona.

Od 2001. do kraja 2011. godine EIB je Srbiji odobrila ukupno oko 3,7 milijardi evra, od kojih je Srbija povukla oko 1,7 milijardi evra.