Poslodavci uputili predlog izmena Zakona o radu

BEOGRAD, 30. novembra 2012. (Beta) - Udruženje poslodavaca Srbije (UPS) saopstilo je u petak da je Ministarstvu rada i zapošljavanja podnela incijativu za izmene Zakona o radu, koja obuhvata 44 člana.

Unija je te izmene predložila u želji da doprinese rešenju krize nezaposlenosti i unapredjenju strategije zapošljavanja, odnosno rešenju manjkavosti, iznalaženju fleksibilnijih rešenja i uklanjanju očiglednih propusta u pozitivnom radnom zakonodavstvu, navodi se u saopštenju UPS-a (www.poslodavci.rs).

Kako se ističe, medju slabostima radnog prava u Srbiji koje je neophodno što pre otkloniti je visok stepen nefleksibilnosti većine odredbi i formalizovanost, što, ističe se, koči privredu u prilagodjavanju dinamičkoj promeni ambijenta i manjem zapošljavanju zbog uzdržavanja poslodavaca.

Precizira se da u sadašnjem zakonu ne postoji mogućnost fleksibilnih oblika rada, mogućnost zasnivanja radnih odnosa, mogućnost zasnivanja radnog odnosa na odredjeno vreme nezavisno od razloga, mogućnost trajanja ovog rada duže od 12 meseci.