Predrasude usporavaju inkluziju dece

Otvarajući konferenciju o ulozi lokalnih vlasti u procesu inkluzije dece sa smetnjama u razvoju, Obradović je naglasio da je obezbedjivanje pravičnosti i dostupnosti obrazovanja za svu decu jedan od prioriteta ministarstva obrazovanja.

"Zakon o osnovama sistema obrazovanja iz 2009. godine, obezbedio je rešenja za inkluziju marginalizovanih grupa. Svakom detetu je garantovano pravo da se školuje gde želi uz prilagodjavanje obrazovnog procesa deci sa smetnjama u razvoju",
rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ostvarivanje inkluzije u praksi zahteva angažovanje celog društva.

"Postojanje predrasuda o deci sa posebnim potrebama pokazuje da je sistem vrednosti u Srbiji narušen. Zato je potrebno raditi na razvijanju svesti da su deca sa invaliditetom ravnopravni članovi društva"
, izjavio je Obradović.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Martin Kern istakao je da je cilj konferencije razmena iskustava i znanja o ulozi lokalne samouprave u inkluziji dece sa posebnim potrebama.

Prema njegovim rečima, EU će u narednim godinama Srbiji donirati sredstva vredna 50 miliona dolara za finansiranje projekata unapredjenja obrazovanja i veće zaposlenosti marginalizovanih grupa, pre svih Roma.

BEOGRAD, 6. decembra 2012. (Beta)

decainkuzijažarko obradović