Franjo Tuđman novi svetac katoličke crkve?

Biskup šibenski Ante Ivas, bivšem partizanskom komesaru, Tuđmanu je dao svetiteljsko ime, nazvavši ga "Velikim Franjom Hrvatskim". Ovakvu izjavu Ivas je dao na skupu povodom 13. godišnjice Tuđmanove smrti, koja je obeležena u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Zavoda za povijesne znanosti HAZU, piše "Alo".

Franjo Tuđman, pokojni predsednik Hrvatske i vođa HDZ-a, kog je, kako podseća "Alo" samo smrt spasla suđenja pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, mogao bi uskoro biti upisan među svetitelje Rimokatoličke crkve!

Podršku ovom skupu dao je i aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je u pismu poručio da je Tuđman "u ključnim trenucima imao najvažniju ulogu u stvaranju hrvatske države".

- Tuđman je bio vizionar, potpuno zaokupljen velikom slikom zbog koje je propuštao detalje. U toj je slici Hrvatsku vidio u zajednici evropskih država kao zemlju koja će očuvati svoj identitet i svoje posebnosti' - rekao je Miomir Žužul, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske koji je kao "najznačajniju Tuđmanovu odluku" istakao onu o "angažovanju američkih generala za organizaciju Hrvatske vojske uoči akcija Bljesak i Oluja".

crkvafranjo tuđmanivo josipović