OGLASILA SE CRKVA: Darko Lazić na dan venčanja prekršio važna pravila

Folker Darko Lazić pre dva dana zakleo se pred Bogom na večnu ljubav izabranici Katarini. Mladenci su priredili gala slavlje za 520 zvanica u jednoj luksuznoj sali u Pećincima, gde su se pojavile brojne poznate ličnosti.

Po pravilu, venčanje u crkvi održava se isključivo danima kada nije post. To znači da se venčanja ne mogu organizovati nijedne srede ili petka tokom cele godine. Međutim, kako je zbog pevača napravljen izuzetak i dopušteno mu je da se venča u sredu, Lazić se obavezao da trpeza bude posna, jer je venčanje bilo na posni dan.

Pevač ovo pravilo nije ispoštovao, te su na meniju na svadbi bila isključivo mrsna jela, čak i vo s ražnja. Takođe, sve je trebalo da prođe bez pompe.

Mediji su stupili u kontakt s jerođakonom Jovanom, koji je objasnio kako crkva gleda na ceo ovaj slučaj.

- Ovo što je dotični uradio s ovom lumperajkom u sredu, na dan kad se mi hrišćani sećamo besramne izdaje Gospoda Isusa Hrista od strane Jude Iskariotskog, predstavlja par ekselans kaljanje obraza svete tajne braka. Bez sumnje, on je svesno lagao da će poštovati blagoslov svog episkopa, jer je i trpezu i muziku morao da organizuje ranije. Blagoslov za venčanje u toku posta može se dati samo bez organizovanja veselja i uz posnu trpezu. Tačnije, njemu je u odluci napisano da "svadbeno veselje treba da bude primerno trenutku tj. postu". Ovakvim kršenjem blagoslova jasno je da je njihov brak počeo u velikom grehu i da su se oni na ovaj korak odlučili više zbog pomodarstva, nego jer su istinski vernici koji žele božji blagoslov. Za ovo što su uradili svakako mogu da imaju kanonske posledice. To zavisi od njihovog episkopa, ali u praksi to znači da im može biti epitimija (kazna) - od zabrane pričešćivanja do nekih sveštenih radnji koje bi u budućnosti tražili da se obave u crkvi - izjavio je jerđakon za "Kurir".

Izvor: Republika.rs/Kurir
Foto: katarinalazic_24/Instagram

crkvadarko lazićKatarina Lazićpravila crkvetop_slider