Sneg i led zaustavli saobraćaj na nekim deonicama u Srbiji - evakuisano više od 100 ljudi

Kao posledica snežnih padavina na teritoriji Srbije situacija je najkritičnija na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, gde su zbog jakog vetra, koji je duvao brzinom i do 20 metara u sekundi, stvarani visoki snežni nanosi, pa je na jednom broju puteva dolazilo do poprečavanja šlepera na kolovozu što je uzrokovalo blokade saobraćaja, navedeno je u saopštenju, javlja Tanjug.

Odluke o proglašenju vanredne situacije su na snazi u pet opština: Kikinda, Žitište, Nova Crnja, Vrbas i Veliko Gradište.

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije, u saradnji sa zaposlenima u "Vojvodinaputu", obavili su pročišćavanje saobraćajnica i evakuaciju zaglavljenih automobila i putnika, a situacija na terenu se konstantno prati, dok je u poslednja 24 sata evakuisano više od 100 ljudi.

Prema informaciji Uprave saobraćajne policije, saobraćaj je obustavljen na velikom broju saobraćajnica, a situacija je najteža u Srednjem Banatu u okolini Zrenjanina gde su sva raspoloživa sredstva iskorišćena za spasavanje zavejanih u smetovima, kao i rasčišćavanje puteva do naseljenih mesta, navedeno je u saopštenju.

Za sva motorna vozila neprohodni su pravci, u Srednjebanatskom okrugu Zrenjanin - Žitište, Sečanj - Boka, Novi Bečej - Melenci, Orom - Subotica, Čaloganj - Totovo Selo - Orom, Novi Bečej - Bašaid, Bašaid-Melenci, Boka - Kopak.

Neprohodni su i putevi u Južnobačkom okrugu Bečej - Bačko Petrovo Selo, Temerin - Bačko Gradište, Bečej - Radevići, zatim u Južnobanatskom okrugu Kovačica - Idvor, Baranda - Sakule, Kovačica - Crepaja i u Borskom okrugu Boljevac - Soko Banja, Lazinica - Majdanpek, Majdanpek - Donji Milanovac.

Za teretna vozila usled pojave snega i leda zabranjen je saobraćaj na svim prilazima Kopaoniku, Goču, Goliji, Divčibarima i preko Tare, kao i na deonicama puteva u Borskom, Kolubarskom, Pomoravskom, Šumadijskom, Raškom, Rasinskom, Nišavskom, Zlatiborskom, Pčinjskom, Mačvanskom i Srednjebanatskom okrugu, precizirano je u saopštenju.

Prema najavi RHMZ-a, u Vojvodini i na istoku zemlje moguća je pojava kiše koja će se lediti pri tlu usled niskih temperatura, pa se apeluje na vozače da budu oprezni i ne kreću na put bez preke potrebe.

saobraćajsnegsneg i led