U nezakonito sprovedenim nabavkama potrošeno 47 milijardi dinara

Najveći deo nepravilnosti, oko 85 odsto učinjen je ugovaranjem nabavki bez raspisanog tendera, dok se manje od dva odsto nezakonitih nabavki odnosi na nabavke sprovedene po hitnom postupku.

Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) revizori su zamerili i da nije vršio kontrolu nabavke lekova, kao i da nije iskazao prihode od participacije za pružene usluge u iznosu od šest milijardi dinara.

Zbog neuplaćenih doprinosa i poreza na zarade u izveštaju su „prozvani“ GSP Beograd, koji nije uplatio 1,4 milijarde dinara, i javno preduzeće „Standard“ iz Jagodine koje duguje oko 270 miliona dinara. Takođe, ukazano je i na povećanje plata mimo sistematizacije i stručne spreme kod 21 lokalne samouprave, Agencije za kontrolu letenja i RFZO, na šta je potrošeno ukupno oko 1,2 milijarde dinara.

Revizijom je uvrđeno i da je u završnom računu budžeta iskazana 5,1 milijarda dinara manje obaveza po osnovu zaduženja kod poslovnih banaka za podsticaje građevinskoj industriji, a za 4,8 milijardi dinara umanjene stvarne obaveze Ministarstva za infrastrukturu i energetiku prema izvođačima radova na izgradnji koridora 10 i koridora 11.

U narednih mesec dana, biće objavljeni i izveštaji o poslovanju TE-KO „Kostolac“, koji se nakon isteka roka žalilo na predlog izveštaja DRI, kao i preduzeća „Srbijagas“, kod kojeg se DRI suočio sa kompleksnom kompanijom i opstrukcijom „onih koji su zaduženi za dostavljanje dokumenata“.

Blic.rs

gsplekovizdravstvo