Surove borbe pasa: Dobitak i do 100.000 evra!

- Postoje dobro organizovane grupe ljudi koje siplaniraju i biraju mesto održavanja borbi. Pošto je u pitanju unosan biznis, na borbe u Srbiju često dolaze bogati stranci, uglavnom iz zemalja u okruženju, ali i iz Poljske i Rusije - kaže izvor Kurira.

PROČITAJ I:
Avganistan ponovo poprište užasnih borbi pasa na javnim mestima (VIDEO)

Elvir Burazerović, direktor „Orke“, kaže da su organizovane borbe pasa vrhunski oblik zlostavljanja životinja, ali i kriminala.

- Borbe životinja se u Srbiji od 2009. tretiraju kao krivično delo za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, kao i novčane kazne. Međutim, teško je ući u trag ljudima koji ih organizuju! Borbe pasa ilegalno se održavaju u tajnim krugovima, a sume novca koje se u tim borbama obrću idu od hiljadu dinara, pa do više desetina hiljada evra! U jednoj borbi u okolini Beograda dobitak je bio čak 100.000 evra - kaže Burazerović za "Kurir".

On dodaje da u ovim nemilosrdnim borbama, osim pitbulova, učestvuju i psi drugih rasa.

- Najčešće su to kavkaski ovčari, stafordi, bulterijeri i rotvajleri. Karakteristične su borbe pastirskih pasa, u kojima učestvuju šarplaninci i kavkaski ovčari, a ovaj tip borbe je manje surov i naziva se „test karaktera“. Tu psi najčešće odmeravaju snage da bi uspostavili dominaciju, ali nije redak slučaj da se kolju do smrti!

borbe pasapaszločin