Berze akcija čekaju rezultate poslovanja velikih kompanija

Jen je juče bio u centru pažnje deviznih trgovaca u Evropi i na Dalekom istoku, gde je ta valuta, zbog izgleda za skori rast japanske osnovne kamate, dostigla najviši nivo prema dolaru i evru u proteklih 30 i 15 dana. Rast jena vezuje se i za veći od očekivanog uspon porudžbina u japanskoj mašinogradnji. Taj pokazatelj uvećan je u maju, u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, visokih 15,8 odsto.

Na tržištu akcija primetan je bio skok japanskog Nikei indeksa za 1,6 odsto, dok je u Evropi FTSEurofirst 300 bio nešto niži nego potkraj minule sedmice. 

Dolar trenutno, na indikativnoj Londonskoj berzi, vredi 113,5 jena, a lako je moguće da se do kraja ove sedmice nastavi uzlazna korekcija jenskih pozicija, tvrde finansijski eksperti. Glavni dugoročniji podsticaj rastu jena dolazi od Banke Japana (BOJ), čiji zvaničnici uporno ponavljaju da je rast glavne kratkoročne bančine kamate moguće očekivati već ove sedmice. Čelnici BOJ−a trebalo bi da se sastanu kroz tri dana i tada će, kako se najavljuje, uslediti i „ozbiljna“ rasprava da li odmah treba blago povisiti, za 0,15 procenata, sadašnju gotovo nultu kamatnu stopu. Ukoliko se BOJ odluči da poveća glavnu kamatu na četvrt procenta, kao što se sa raznih strana najavljuje, dolar bi mogao da „odlučnije krene“ ka granici od 110 jena.

Evro je tokom današnje trgovine takođe izgubio pređašnje visoke pozicije prema japanskom konkurentu i trenutno vredi 145,22 jena, ili najmanje u protekle dve sedmice. Poznavaoci prilika na glavnim svetskim berzama akcija, u Londonu, Njujorku i Tokiju, na koje se pozivaju agencije, napominju da će se cene vrednosnih papira u kratkoročnom periodu određivati prvenstveno pod uticajem poslovnih rezultata velikih kompanija u SAD, Evropi i Japanu. Kvartalni poslovni bilans američkog aluminijumskog giganta „Alkoa“ trebao je da stigne juče, a izveštaji o zaradama niza evropskih korporacija, u drugom tromesečju, uslediće tokom narednih pet sedmica. (“Pregled”)