Koštunica: Ne ubijati Srbiju na Kosovu zarad datuma

"Jasno treba saopštiti EU da Srbija nije marionetska tvorevina koja ustupa svoju teritoriju zarad dobijanja datuma. Ako se odreknemo Kosova, sa još većom silinom biće otvoreno pitanje Vojvodine i Raške, biće otvoren sijaset manjinskih pitanja i biće doveden u pitanje i sam opstanak Srbije", rekao je Koštunica na sednici Glavnog odbora DSS u Kragujevcu.

Koštunica je istakao da bi rušenjem srpskih državnih institucija na Kosovu Srbija stigla do teškog i razornog nacionalnog poraza od kojeg ne bi mogla da se oporavi.

"Bila bi poražena, ponižena i osramoćena, a stranci bi nam se otvoreno rugali i upirali prstom na nas da smo jedina država koja je pogazila svoju državonst. Nagrada u vidu datuma koju nudi EU za ubijanje države Srbije na Kosovu besmislena je, beznačajna je i sramna za državu koja vekovima postoji i nosi svoje slavno srpsko ime", rekao je Koštunica.

Koštunica je naveo da bi, ako vlast odluči da na pregovorima u Briselu ukine srpsku državu na Kosovu, odnosno ukine institucije države Srbije na Kosovu, to bio prvi slučaj u istoriji da je jedna država posegnula za takvim činom samouništenja.

"Ako kao Srbija odbranimo srpske institucije i srpsku državnost, to će biti ugaoni kamen od kojeg krećemo prema pravom putu. To bi bila prekretnica i ponovno uspostavljanje državotvorne politike vlasti u Srbiji", rekao je Koštunica.

Koštunica je naveo da se najodlučnije mora sprečiti da Vovojdina izađe iz ustavnog okvira i iskoristiti sva pravovremena legalna sredstva da se spreči internacionalizacija pitanja položaja Vojvodine.

(Beta)

datum pregovorakosovo i metohijasrbijavojislav koštunica