Emir Kusturica: Nisam tražio rusko državljanstvo!

"Nije mi uopšte palo na pamet da razmišljam o traženju bilo čijeg državljanstva, pa tako ni ruskog. Neću valjda da menjam državljanstvo zato što me naljutio neki činovnik ili političar. Rusiju zaista volim, ali ja imam srpski pasoš i državljanstvo i to mi je dovoljno", rekao je on dopisniku "Novosti" iz Moskve.

Boraveći u Kalinjingradu sa svojim orkestrom "Zabranjeno pušenje" u subotu uveče Kusturica je rekao da uopšte ne namerava da se odriče srpskog državljanstva i traži rusko.

On je u Kalinjingradu u subotu imao veliki koncert, a dopisnik agencije Regnum ga je pitao hoće li krenuti putem Depardjea, kojeg su razljutili poreznici u Francuskoj pa je uzeo ruski pasoš.

"Neću tražiti rusko državljanstvo, ali ću biti često u Rusiji, čak češće nego Depardje", rekao je Kusturica.

Jedan broj ruskih novinara počeo je da spekuliše o mogućnosti da se slavni reditelj preseli u Rusiju posle informacija koje su se pojavile u srpskim medijima u vezi sa propustima u trošenju novca na Mokroj Gori.

Za vreme boravka u Kalinjingradu Kusturica nije izbegavao da objasni kakvi su se problemi dogodili u Parku prirode "Mokra Gora".

"Do neprijatnog za mene slučaja došlo zato što je došao novi talas političara u Srbiji. To čak nije krivica revizorske komisije, jer su oni uradili svoj posao i našli malu grešku. Problem je u čoveku koji je poslao revizora. Mnogo je kompanija radilo u parku, ali su samo meni poslali revizora", rekao je Kusturica i objasnio da su u parku hteli da traže nikl i unište ekologiju, a on to nije dozvoljavao.

Pre mesec dana ruski režiser Aleksej Balabanov javno je predložio Kusturici da zajedno rade na filmu o mladosti Josifa Staljina. Film bi, po rečima Balabanova, trebalo da bude posvećen nepoznatim detaljima iz života budućeg sovjetskog lidera.

Prema podacima koje je navodno sakupio Balabanov, u mladosti je Gruzin Josif Džugašvili, kojeg je svet zapamtio kao Staljina, bio zatvaran zbog lopovluka i nasilništva..

"Ideja Balabanova je zanimljiva, ali tek treba da vidimo hoću li ja učestvovati u njenoj realizaciji. To je složeno kompleksno pitanje - uloga Staljina, ličnost Staljina. To je drama, to je zanimljivo, ali meni je teško da uđem u oštre političke nijanse tog projekta. To je politika. Ja sve svoje filmove pravim sa ljubavlju, a na Staljina ja taj princip ne mogu da primenim", rekao je Kusturica, dodajući da na Zapadu tema Staljina postaje sve interesantnija.

On je, međutim, za "Novosti" izjavio da snimanje filma o Staljinu "uopšte nije u mojim planovima za blisku budućnost".

Podsetimo, državni revizor je krajem februara zbog nepravilnosti u trošenju budžeta u 2011. podneo 229 prijava, između ostalih i protiv Emira Kusturice, Milutina Mrkonjića i Dušana Bajatovića. Kusturica je zatim podneo neopozivu ostavku na mesto direktora "Mokre gore".

(Izvor: B92)

emir kusturicarusijažerar depardje