Konsultacije Vučić-Dačić: U Vladi stručnjaci, u BG-u izbori?

Prema nezvaničnim saznanjima “Večernjih novosti“, čim se premijer Ivica Dačić vrati sa pregovora u Briselu započeće sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem konsultacije o rekonstrukciji ministarskog tima, posle koje bi neke resore mogli da preuzmu i nezavisni stručnjaci.

Prema informacijama “Novosti“, lideri SPS-a i SNS-a su već u dva navrata neformalno razgovarali o kadrovskim promenama u Nemanjinoj 11, a konkretni potezi sigurno će biti povučeni posle sednice Glavnog odbora SNS-a, na kojoj se očekuje ”preslišavanje” svih naprednjačkih ministara, ali i smene onih koji nisu dovoljno dobro radili.

Iako je ovo telo trebalo da zesada za vikend, postoje velike šanse da se sve pomeri za početak naredne nedelje, navode “Novosti“. U međuvremenu bi Vučić, kao inicijator velikih rokada u Vladi, premijeru izložio svoj plan. Ako se dogovor postigne, novi ministri mogli bi da polože zakletvu već krajem aprila, dodaje se u tekstu.

SNS za izbore u Beogradu, SPS protiv

Osim ”provetravanja” u izvršnoj vlasti, Glavni odbor SNS-a trebalo bi da razmatra i opcije za izazivanje vanrednih izbora u Beogradu, jer se očekuje i da ova tema bude u paketu sa rekonstrukcijom.

Sednica Skupštine grada zakazana je za petak, samo šest dana pre isteka zakonskog roka u kojem je morala da se održi, tako da je glavni grad izbegao uvođenje prinudne uprave.

Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe naprednjaka u gradskom parlamentu, potvrdio je “Novostima“ da će se svakako razmatrati funkcionisanje vlasti u prestonici, ali nije naveo da li će uputiti i zvaničan zahtev koaliciji SPS-PUPS-JS da raskine koaliciju sa DS-om.

“Želimo da vidimo da li ova koalicija uopšte funkcioniše i pravi test će biti na predstojećoj sednici Skupštine“, kaže Jovičić.

Predsednik Skupštine grada i član predsedništva SPS, Aleksandar Antić, tvrdi da bi izbori u ovom trenutku bili najgore moguće rešenje za Beograđane.

“Ukoliko postoji većina da se izvrši bilo kakva vrsta promene u upravljanju Beogradom, onda izbori nisu ni potrebni. Treba što pre staviti tačku na neizvesnost oko budućnosti gradske vlasti - ili treba reći da će sadašnja vlast voditi grad do kraja mandata“, poručuje Antić.

Šef beogradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović rekao je da ih još niko nije kontaktirao u vezi sa mogućom smenom vlasti, ali da je ta stranka spremna da učestvuje u tome.

Predsednik beogradskog odbora DS Aleksandar Šapić izjavio je za “Novosti“ da je da nema svrhe svakih 20 dana odgovarati na pitanja o smeni vlasti u Beogradu.

“Ako naši protivnici imaju većinu, neka izvole i smene nas. Mi sigurno sami sebe nećemo da smenjujemo i fokusirani smo isključivo na rad i poboljšanje funkcionisanja prestonice“, kazao je Šapić.

Aktuelni gradonačelnik Dragan Đilas ima podršku 63 odbornika (DS, SDPS, SPS, PUPS i JS). Naprednjaci imaju 37, a DSS devet mandata. Za svrgavanje DS-a neophodna im je većina od najmanje 56 odbornika.

(Izvor: B92)

aleksandar vučićbeogradivica dačićministarstvavlada srbijevlast